image
 |  2 26 Серпня 2023 | 15:22

На Волині декомунізували назву села

25-го серпня у Поромівській громаді Володимирського району прийняли рішення про повернення історичної назви селу Цуцнів (нинішнє Петрове).

Відповідне рішення прийняли на черговій сесії восьмого скликання 25-го серпня. За нього одноголосно проголосували 17 присутніх депутатів, а також голова Поромівської громади Олег Савчук, - пише БУГ.

Напередодні розгляду питання на сесії, директор центру культури Наталія Анікієнко разом із завклубом Людмилою Дубницькою робили обхід по будинках та запитували думку мешканців села Петрове щодо перейменування. В результаті, зі 120 опитаних, лише 30 людей висловивсь проти перейменування, а 90 – підтримали ініціативу. Крім того, 13-го серпня у селі Петрове були проведені громадські збори. Із присутніх, 22 осіб проголосували за повернення селу колишньої назви Цуцнів, шестеро – висловились проти.

Тож, після обговорень, депутати одноголосно підтримали рішення позбутися радянської назви та перейменувати село Петрове на Цуцнів, як було до 1958 року. Надалі відповідне звернення буде направлено у Волинську обласну раду. Якщо там його підтримають, то дане питання розглядатиме Верховна Рада України.

Варто зазначити, що, село Петрове до 1958 року називалося Цуцнів. Люди й досі пам’ятають цю назву та не сприймають нав’язаної комуністичною владою Петрове на честь Героя Радянського Союзу, заступника політрука 7-ї прикордонної застави 90-го Володимир-Волинського прикордонного загону Українського прикордонного округу військ НКВС СРСР сержанта Василя Васильовича Петрова, що загинув 22-го червня 1941 року неподалік села. Хоча, за спогадами місцевих жителів, він був застрелений, втікаючи (а не захищаючи), поблизу Володимира.

Перша письмова згадка походить з грамоти 1376 року, коли князь Юрій Холмський подарував село Цуцнево церкві Пресвятої Богоматері у Холмі. Також стара назва зазначається і на польських картах. Тож мешканців і досі називають цуцнівчанами, цуцнівцями, а не петровими чи петрівчанами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Волині змінився директор ліцею

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити