image
 |  74 30 Вересня 2024 | 23:31

На Волині екоінспектори судяться з селищною радою

Державна екологічна інспекція у Волинській області виявила на території Локачинської селищної ради три стихійних сміттєзвалища. Екологи вимагали компенсувати заподіяну шкоду довкіллю, але у селищній раді платити не захотіли. Представники інспекції звернулися з позовом до суду.

Про це йдеться у рішенні Господарського суду Волинської області від 4 вересня 2024 року, - пише Сила правди.

Держекоінспекція наполягала на стягненні з Локачинської селищної ради 153,8 тисячі гривень шкоди, заподіяної внаслідок порушення природоохоронного законодавства. Йдеться про три засмічені земельні ділянки, які інспектори виявили на території громади у серпні 2021 року. Згідно з їхніми даними, на стихійному сміттєзвалищі площею 350 квадратних метрів поблизу села Новий Загорів накопичилося 105 кубометрів відходів, на ділянці у 450 квадратних метрів біля села Кремеш – 90 кубометрів і найбільше – на території у 1665 квадратів неподалік Дорогиничів – 333 кубометри.

Щодо цього сміття Держекоінспекція надсилала у вересні 2021-го претензію до селищної ради про відшкодування завданої шкоди довкіллю, проте у громаді не погодились. 

«У відповіді на претензію від 22.11.2021 року відповідач зазначив, що вважає помилковим визначення його суб`єктом відшкодування завданих державі збитків в результаті самовільного розміщення відходів у місцях, не передбачених для цього», – йдеться у рішенні суду.

Лише у червні 2024-го Державна екологічна інспекція у Волинській області вирішила звернутися з позовом до суду, аби стягнути кошти з селищної ради.

У суді ж зазначили, що сам по собі факт наявності сміття не є достатнім для того, щоб вважати землю засміченою. Обов’язковою ознакою засмічення землі є таке її засмічення, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища. Водночас екологи не змогли довести шкоду навколишньому середовищу, зокрема не надали жодних матеріалів досліджень. Крім того, в судовому рішенні зазначено, що представники Держекоінспекції не вказали, яку саме нормативну грошову оцінку земельної ділянки використали при обчисленні розміру шкоди. У підсумку Державній екологічній інспекції у Волинській області в задоволені позову відмовили. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити