image
 |  4 12 Грудня 2021 | 10:49

На Волині ферма зливає нечистоти в землю

У селі Бубнів Локачинської громади, люди потерпають від тваринницької ферми. Влітку гноївка з комплексу текла у двори і городи. Підприємство не обладнало належних відстійників, а відходи зливало просто в землю. Екологи встановили перевищення нітратів, сульфатів і хлоридів у грунті. Поліція відкрила дві кримінальні справи. Однак ферма й далі працює по-старому.

Як реагують на ці порушення влада, правоохоронці і, власне, бізнес, – дивіться у випуску програми «Червона лінія», пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Тваринницька ферма розташувалася на пагорбі. Біля помешкання Галини Мелечко. Тут тримають півтисячі корів.

«Думаєте, що то жарти? Отак в гноївці купалася. Діти вийдуть на подвір’я – сморід. Бабо, вже нема чим дихати. То що ж я, дітоньки, зроблю? Вікна ми не мали права відкрити», – бідкається жінка.

Сусідка пані Галини, Олена Загрева, уже кілька місяців «воює» із власниками ферми. Влітку відходи з корівника текли у двори, городи, отруювали повітря.

«По коліна було гноївки в селі після дощу, в червні місяці. І все це сталося через те, що просто на комунальній власності, яка була захоплена оцими господарями, була викопана яма, так званий відстійник, в яку просто зливалися нечистоти з ферми. І коли пішов дощ, яма переповнилась і все це ломанулося на вулиці села», – каже Олена Загрева.

З того часу пані Олена оббиває пороги правоохоронних і контрольних органів.

«Держекоінспекція у Волинській області проводила перевірку Локачинської селищної ради. Встановлено факт витоку нечистот тваринного походження із ферми, яка знаходиться поруч. Але ми не змогли відразу перевірити цю ферму, тому що в них відбувалося переоформлення договорів. Ми не змогли вказати, що це суто з цієї ферми, і почали це вже з’ясовувати саме зараз, у листопаді», – повідомили екологи.

Тваринницький комплекс у Бубнові – це «нащадок» колишнього колгоспу «Україна». Згодом майно перейшло приватно-орендному сільськогосподарському підприємству «Русь». Це – офіційно. Мешканка села Бубнів Олена Загрева пов’язує ферму з впливовим волинським бізнесменом, засновником і власником групи компаній «Вілія» Євгеном Дудкою.

Детальніше - у сюжеті Суспільного.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити