image
 |  2 7 Листопада 2018 | 11:04

На Волині фінансування ФАПів перекладуть на місцевий бюджет

На Волині фінансування за спожиту електрику у ФАПах хочуть перекласти на місцеві бюджети
Головний лікар комунального некомерційного підприємства  «Рожищенський центр первинної медико-санітарної допомоги» Володимир Мосійчук проінформував сільських голів про потребу у фінансуванні за рахунок місцевих бюджетів  оплати коштів за спожиті енергоносії фельдшерськими пунктами.
Про це повідомляється на сайті Рожищенської районної адміністрації.
У вівторок, 6 листопада у голови рожищенської райдержадміністрації відбулася нарада з головами місцевих рад  щодо забезпечення оплати енергоносіїв КНП «Рожищенський ЦПМСД» Рожищенської районної ради до кінця 2018 року.
Також Володимир Мосійчук зазначив, що медична реформа змінює систему фінансування медичних закладів, які будуть отримувати оплату від Національної служби здоров’я України за чітко виписаний перелік послуг.
Наявність ФАПів на території сільських рад напряму залежить від фінансової спроможності території. Відомо, що сімейним лікарям держава виділяє кошти залежно від кількості пацієнтів. За них лікар має утримувати медперсонал і заклади медицини. Однак, якщо село невелике і кількість пацієнтів маленька, то в лікаря не буде можливості утримувати там ФАП.
В Рожищенському районі 52 ФАПи. Станому на сьогодні, фельдшери 18 ФАПів, які обслуговують населення в кількості до 300 осіб,  попереджені про переведення на 0,5 ставки, - додав Володимир Мосійчук.
Також у 2019 році Національною службою здоров’я України планується проведення в районі вибіркової перевірки амбулаторій та ФАПів на відповідність вимогам щодо технічного забезпечення та оснащення закладів.
Читайте також: Жити по-новому: в Україні різко подорожчає електроенергія
Таким чином, слід очікувати закривання ФАПів в селах з малою кількістю населення. Знаючи в якому задовільному стані перебувають транспортні сполучення населених пунктах Волині, можна вже говорити про те, що певна верства людей лишиться без гідного медичного огляду.
Однак сьогодні складається картина, коли фінансування ФАПів перекладається на місцеві бюджети, що підтверджує факт "ефективних" рефор уряду Гройсмана, які несуть по собі скорочення ФАПів в населених пунктах.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити