image
 |  2 20 Листопада 2020 | 14:53

На Волині фірма з ремонту доріг навигравала тендерів на пів мільярда гривень

Одним із лідерів за виграними тендерами на Волині стабільно залишається ТОВ «Автомагістраль-Південь», що входить до так званого «дорожнього картелю». З початку року підприємство в області виграло тендерів на загальну суму близько пів мільярда гривень.

Про це пишуть Волинські новини.

Черговий тендер, в якому перемогло ТОВ «Автомагістраль-Південь», відбувся 24 вересня. Сума договору – 269,2 мільйона гривень. Це було замовлення на виконання робіт з капітального ремонту автомобільної дороги державного значення М-19 Доманове (на м. Брест) - Ковель - Чернівці - Тереблече (на м. Бухарест) на ділянці км 63+822 - км 71+822, Волинська область (45453000-7 Капітальний ремонт і реставрація). Цього року, дещо раніше, фірма виграла на Волині ще низку дорожніх тендерів на загальну суму 218,7 мільйона гривень.

Зауважимо, ТОВ «Автомагістраль-Південь» станом на жовтень 2020 року вже має в своєму портфелі чверть всіх дорожних підрядів від «Укравтодору». Компанія є членом Національної асоціації дорожників України разом із ТОВ «Ростдорстрой», ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл», ТОВ «СУНП «Автострада», ТОВ «Техно-буд-центр» та ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком». Саме цю групу і називають «дорожнім картелем», адже вона, згідно з даними «Наших грошей», отримує дві третини дорожніх тендерів – 64,7%.

Про те, що саме картель освоює більшість коштів з Дорожнього фонду, заявив і колишній радник голови Офісу президента Ігор Уманський, який напередодні звільнився. Він повідомив, що гроші із «ковідного фонду», які направили на будівництво доріг, освоїв дорожній картель та звинуватив владу в тому, що вона втратила адекватне сприйняття реальності.

«З початку «Великого будівництва» почались зміни у вимогах до тендерної документації. За дивним «збігом обставин» новим вимогам відповідає лише шість компаній – улюбленці «долі» або «картель», як їх називають колеги. Вигравати смачні тендери можуть лише вони. Але якщо придивитись – ці компанії не завжди будують дороги безпосередньо, а перепродають підряди субпідрядникам із дисконтом 30-40%», – написав Уманський у фейсбуці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Погуляйка закупили авто для амбулаторій, які на 100 тисяч дорожчі, ніж на офіційному сайті?

І таке відбувається в усіх регіонах України. Волинь – не виняток. Інформаційне агентство Волинські Новини уже повідомляло, що ТОВ «Автомагістраль-Південь» заявило на виконання робіт тих же працівників, які одночасно мають працювати на реконструкції та будівництві доріг в різних куточках України. Одні й ті самі машиністи асфальтоукладача мають укладати асфальт на Волині й на Донеччині, дорожні робітники мають працювати і в Запорізькій, і в Харківській області, і у Волинській. Фактично більшість робітників мають в поті чола працювати мінімум у п’яти областях.

Такі речі стали можливі через те, що у методологію Укравтодору включені вимоги з досвіду, наявності певного об’єму техніки, що закріплює монополію великих гравців та виключає потрапляння на ринок дрібніших. Фактично усім вимогам відповідають лише одиниці і, за збігом обставин, це – учасники «дорожнього картелю».

До слова, ще навесні ГО «Ліга антитрасту» подавала заяву до Антимонопольного комітету, в якій вимагає розпочати розслідування проти Укравтодору за статтею 15 закону «Про захист економічної конкуренції».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити