image
 |  2 20 Березня 2021 | 23:31

На Волині користуються паями селян без їх відома: місцева влада каже, що це законно

Чи станеться колись нарешті таке, що земля зробить українців багатими? Дискусії на цю тему можуть тривати до безкінечності. Адже одні в ній дійсно вбачають капітал, іншим вона є товаром, а для когось всього лиш простором для життя. Як ставляться до землі камінь-каширські поліщуки — можете собі зробити висновок, виходячи хоча б із ситуації, яку не вперше озвучують жителі села Оленине.

Про це інформує газета Полісся.

Справа в тому, що далеко за межами цього населеного пункту в урочищі Лишнівка вже котрий рік поспіль хтось користується чималими земельними площами, які свого часу були розпайовані між селянами. Люди тепер б’ють на сполох, чому хтось «без їх відома на їхній землі щось робить». Це питання вони поставили міському голові Вікторові Пасю, коли той зустрічався нещодавно в редакції із журналістами «Полісся».

— Близько двох сотень гектарів людських паїв, що розташовані біля озера Гривинське, використовуються, а ми, власники паїв, з того нічого не маємо. Там працює солідна дорога техніка. Минулого року вирощувався соняшник. Але хто дозволив це робити? Чому без нашого відома? – зазначив у телефонній ромові Микола Григорович Ліщук, колишній голова тамтешнього колгоспу.

Чоловік висловився від імені багатьох своїх односельчан, які, як і він, мають на свої земельні частки (паї) підтверджуючі документи – сертифікати. Люди, спостерігаючи за тим, як хтось заробляє на їхніх землях, також не проти з того щось мати, а тому і порушили, так би мовити, питання справедливості та законності.

Але тут насправді, як запевнив міський голова, все відбувається в рамках чинного законодавства. Віктор Пась зазначив, що земля в урочищі «Лишнівка» дійсно обробляється орендарем, але договір з ним підписувала ще Гуто-Боровенська сільська рада.

— Ще в травні минулого року Гуто-Боровенська сільрада виготовила технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) з числа невитребуваних/нерозподілених земельних часток (паїв) на території Боровненського та Олениненського старостинських округів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Після цього у листопаді вона прийняла рішення про передачу нерозподілених/невитребуваних земельних ділянок із земель колективної власності в оренду для ТОВ «СТОХІД НОВА АГРО», — розповів Віктор Пась.

За його словами, землі були передані в користування на 20 років. І серед них є 198 земельних ділянок невитребуваних паїв. Окрім того Віктор Іванович додав, що попередньо ці земельні ділянки знаходилися в оренді ДП «Волиньторф». І ось така практика, мовляв, дає непогане наповнення місцевої казни.

— Від надання в оренду невитребуваної землі місцевий бюджет буде отримувати щороку 165194 гривні 40 копійок, — додав Віктор Іванович.

Відтак тепер слід з’ясувати інше: чому кошти отримуватиме міська рада, а не люди (власники паїв). Виявляється селяни не матимуть ніякої вигоди з того тому, що не оформили належним чином право власності на паї. Як пояснює юристка Інна Бондар, наявність сертифіката ще не дозволяє їм особисто укладати договори оренди. Тобто для того, щоб люди могли отримувати дохід від надання своїх паїв у користування іншим, їм потрібно завершити процес набуття права власності на них – оформити їх виділення в натурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал на Волині: чоловік судиться через поліцейське свавілля

Взагалі невитребувані земельні частки (паї) можна поділити на такі види:

— земельні частки (паї), власники яких не оформили права власності або померли, а їх спадкоємці не прийняли спадщину (взагалі нічого не робили);

— земельні частки (паї), на які громадяни мають право, але не отримали відповідного документу, що підтверджуватиме таке право (сертифікат);

— земельні частки (паї), на які підтверджувальний документ уже отриманий (сертифікат), але власник не завершив процес приватизації та не зареєстрував своє право.

Схоже, в даному випадку жителів села Оленине стосується саме останній варіант. Тож для них, гадаємо, варто наголосити, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», який набув чинності 1 січня 2019 року, завершити справу із оформленням права власності на свої земельні наділи необхідно до 1 січня 2025 року. Якщо селяни не зроблять цього до встановленої дати, вони вважатимуться такими, що відмовилися від одержання земельної ділянки. Тоді за заявою відповідної ради на підставі рішення суду ці земельні ділянки передадуться у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані, у порядку визнання майна безхазяйним.

А допоки люди не отримали свою землю в натурі, вона вважається невитребуваною і може передаватися в оренду за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради.

— Наразі селяни, які захочуть оформити право власності на земельну ділянку (пай), можуть це зробити. Те, що земля зараз надана в оренду сільською радою, цьому не стане на заваді. Коли ж документи будуть готові, люди зможуть, якщо забажають, від свого імені переукласти договір оренди, наприклад, з тим же ТОВ «СТОХІД НОВА АГРО» та отримувати відповідний дохід, — зауважує міський голова Віктор Пась.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити