image
 |  4 8 Вересня 2023 | 19:43

На Волині обікрали церкву ПЦУ: підозрюю вірянина московського патріархату

У селі Красне, що межує з Волинню вже вдруге обікрали церкву.

Місцеві жителі обурені скоєним і налякані. Підозрюють вірянина з церкви московського патріархату, йдеться в сюжеті 12 каналу.

Кажуть, у храм залізли навмисно. За підтримкою звернулися до поліції та журналістів.

«Зараз в церкву лізуть, у Божий храм, який освячений Богом, людьми, священниками. Ходили, ми самі її будували своїми руками, нам ж ніхто не дав. Усе скупились, то моє я заберу, як то твоє. Раз воно в церкві, значить воно церковне. Тут не моє, не її, не чиє. Тільки все церковне», - каже жителька села Тетяна.

Перша крадіжка сталася близько місяця тому. Зникла дарохранительниця, а вже через три тижні викрали головну книгу храму та ікону перед входом у вівтар. Під час другого вторгнення злодій заліз у храм через дзвіницю. Для цього мусив ставити шестиметрову дробину.

«Храм був закритий, бо я прийшла прибирати її сусідкою, і відкрили двері, заходимо, і вісять тільки два шнурки, де була ікона», - каже жителька села Женя.

Мешканці села надзвичайно шоковані таким вчинком, як і настоятель Свято-Преображенського храму Православної церкви України.

«Зайти в храм, вкрасти святе, в святому місці, тобто навіть на самому престолі, Взяти святе, дарохранительницю, в якій зберігалися дари. Дари - це святе причастя. Я не розумію, наскільки потрібно бути нерозумним, щоб взяти святої святих», - говорить отець Михайло.

Щорік тому церква стала українською, але частина вірян залишилася з московським патріархатом. Спочатку було все добре. Проблеми, кажуть жителі села, почалися після ходи паломників московського патріархату до Почаєва.

«Не дали пройти московським через наше село, на Почаїв вони йшли. Після того, вони нам так почали робити», - говорить жителька села Женя.

Мешканці села підозрюють у злодійстві свого односельчанина, який залишився в числі прихильників церкви московського патріархату. Нюанс у тому, що викрадена церковна книга раніше була старослов'янською мовою, якою правлять служби в УПЦ МП.

«Євангеліє, яка була раніше, бо ми говоримо, московського патріархату, яка була написана старослов'янською мовою, ми її переробили на українську. Людина, яка її забрала,вона, напевно, про це не знала, що в середині вже знаходиться Євангеліє українською мовою», - зазначає отець Михайло.

Під час першої крадіжки церква була відкрита, крім старости, який саме пішов по воду, нікого не було. Злодій лишив на порозі слід босої мокрої ноги, а під час другої знайшли біля дзвіниці шматок дерев'яної рамки від ікони. До церкви два рази приїжджала поліція з кінологами, і обидва рази вони привели до господарства місцевого мешканця Руслана.

«Та ні, такого не було. Чому собаки приводять на моє господарство?.. Певно, сподобалось», -- розповідає чоловік, якого підозрюють односельчани - Руслан Шлапа..

Собаки повели не дорогою, а стежкою поза церквою. Мешканці кажуть, на городі цього односельчанина знайшли шматочки стрічки з ікони.

Руслан запевняє, хоч дарохранительницю храму подарувала його сім'я, хто викрав її, не знає.

«Як була українська православна церква, ми, як тато був старостою, подарували дарохранительницю. Коли був перехід з української православної церкви на православну церкву України, я пішов і сказав: віддайте мені дарохранительницю. Мені відповіли, що вони порадяться. Вони порадилися, але її не віддали. А вже люди сказали, що я її за будь-яку ціну заберу. І через деякий час дарохранительницю вкрали», - говорить чоловік.

Поліція каже, огляд у чоловіка провели, однак зниклих речей не виявили, тому пошуки злодія тривають.

«За обома фактами викрадення чужого майна, поєднаного із проникненням у приміщення в чиненого в умовах воєнного стану за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України, відкриті кримінальні провадження. Поліцейські проводять розшукові заходи та слідчі дії з метою встановлення особи, яка може бути причетною до злочину, а також місце знаходження викраденого майна», - повідомила речниця поліції Рівненської області Марія Юстицька.
«Проводили слідчі дії, проводили обшуки в господарстві з понятими, але нічого не знайшли. Їздили на детектор брехні у Рівне. Як буде вина доведена, тоді будуть щось говорити», - говорить Руслан Шлапа.

Мешканці все одно бояться, кажуть, не знають, чого очікувати далі.Священник каже, що викрадені церковні святині вартують орієнтовно 50 тисяч гривень. Нову дарохранительницю вже купили, Євангелія знайшли простіше, а що робити з іконою поки не знають, всі чекають результатів слідства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На День міста до Луцька не очікують візитів делегацій з міст-побратимів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити