image
 |  585 21 Жовтня 2024 | 20:37

На Волині оголосили карантин через шкідливу рослину

На Волині зафіксували нове вогнище поширення амброзії полинолистої. Раніше рослину виявили у Цуманській громаді, цього разу – в Зимнівській.

Про це повідомили в Держпродспоживслужбі області, пише ВолиньUA.

Амброзія полониста поширилися на частині смуги відводу автомобільної дороги "Устилуг — Луцьк — Рівне", зокрема на відрізку в межах території Зимнівської громади. Володимирська районна держадміністрація оголосила на цій території карантин.

Чим небезпечна амброзія полониста

В Держпродспоживслужбі наголосили, що амброзія полинолиста — небезпечний для людини і довкілля бур'ян, який має карантинне значення в Україні, засмічує подвір'я та вулиці, сільськогосподарські угіддя, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи.

Цей бур'ян заввишки 20- 180 сантиметрів, на добре удобрених ґрунтах виростає до 250 сантиметрів Одна рослина дає 30-40 тис. насінин, а окремі рослини — до 150 тис. штук. В ґрунті насіння зберігає життєздатність до 40 років.

Рослини амброзії виробляють велику кількість пилку, який є небезпечним і шкідливим для людини і при вдиханні з повітрям викликає алергійне захворювання — амброзійний поліноз. Хвороба протікає у вигляді різко вираженого алергійного риніту, кон'юнктивіту, бронхіальної астми, мігрені та кропивниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля люка у центрі Луцька утворилося провалля

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити