image
 |  7 18 Серпня 2021 | 19:59

На Волині оприлюднили кримінальні справи щодо репресованих із фонду КДБ

Державний архів Волинської області оцифрував кримінальні справи несудових органів за 1939-1951 роки з фонду КДБ. Оприлюднили 24 архівні кримінальні справи щодо жертв політичних репресій. Працівники архіву опрацювали 3 301 аркуш нових документів.

Як розповів «Суспільному» директор архіву Сергій Карасюк, опрацьовані документи – це архівні справи репресованих осіб.

Усього в обласному архіві оприлюднили 402 архівних кримінальних справи. Ознайомитися з останніми оцифрованими матеріалами можна на сайті архіву Волинської області.

Довідково: раніше до таких архівних документів був обмежений доступ. У 2015 році було ухвалено комплекс декомунізаційних законів, один із яких – закон про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років. Цей закон остаточно закріпив те, що документи визначених органів є абсолютно відкритими.

Влітку 2020 року державний архів Волинської області оцифрував кримінальні справи несудових органів за 1939-1953 роки з фонду КДБ. Оприлюднили 257 справ українських націоналістів.

У 2021 році оцифрували та оприлюднили документи на пергаменті в держархіві. У колекції вісім документів різних розмірів. Зберігають їх у спеціальних умовах, за відповідної температури та вологості, окремо від паперового архіву.

Влітку 2021-го в держархів Волині передали на зберігання 2 098 особистих документів дисидента, політв’язня та публіциста Миколи Коца. Документи зберігатимуться у фонді архіву за усним заповітом волинянина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали столітнє фото вчителів волинської школи

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити