image
 |  0 9 Грудня 2017 | 14:31

На Волині підлітки змагались за посаду голови громади

7 грудня 2017 року відбувся другий дискусійний клуб для старшокласників на тему: «Якби головою громади був/була я».
Про це 09 грудня 2017 року повідомили у ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення».

Захід пройшов у школі, що у селі Вербка. Учасниками стали шість учнів 9-х та 10-х класів, серед яких п'ять представників села Вербка і одна представниця села Дубове.
У запеклих передвиборчих гонках учасники представили на розсуд глядачів свої програми: окреслили проблеми об'єднаної територіальної громади та шляхи їх вирішення; зупинилися на першочергових потребах населення; докладно проаналізували молодіжну сферу та запропонувати свої ініціативи із заохочення участі молоді у розвитку ОТГ. Крім того, кожен учасник озвучив свій лозунг, який вважає для себе найбільш характерним: одні мали чітко окреслену професійну спрямованість, інші – більше характеризували особисті якості.
Які ж проблеми підлітки вважають найбільш актуальними для своєї ОТГ? Так, під час заходу неодноразово прозвучали наступні: погані дороги, недостатнє освітлення вулиць, відсутність робочих місць, екологічні проблеми, недостатня кількість смітників, відсутність аптеки, що змушує людей їздити за ліками у Ковель, відсутність поліцейського відділку на місці, що напружує криміногенну ситуацію та інші. Також, більша половина учасників зазначила, що їм дуже хочеться, щоб у їх школі для занять з фізики, біології, хімії були створені сучасні кабінети та обладнання, яке б дозволило краще і якісніше вивчати дані предмети, користуючись новітніми технологіями. Даний факт засвідчив, що молоді люди думають далеко не тільки про розваги, а й серйозно занепокоєні інтелектуальним розвитком та можливостями для професійного та особистісного самовдосконалення.
Обирали переможця шляхом голосування: рішення окремо приймали глядачі, яких було близько 100 осіб, та члени експертної комісії, до складу якої увійшли представники від навчальних закладів (школи у с. Вербка та у с. Дубове) та два представника від громадської організації «Волинський Інститут Права».
Боротьба й справді була запеклою. Не дивлячись на те, що один з кандидатів зібрав безумовну більшість голосів глядачів, за всіх інших учасників проголосувала приблизно однакова кількість прихильників, що свідчить про високий рівень всіх учасників перегонів цього дня.
Переможців на цей раз було двоє: за результатами виборів «електорату» найбільш переконливим у своїй промові, а також під час запитань-відповідей від охочих, став учень 9 класу ЗОШ у с. Вебка Горькавий Тарас. Акцентом програми якого став наголос на проблемі сільського господарства та його розвитку, на медичній реформі та її особливостях, цікавому підході до проведення суботників та інших екологічних акцій та розрахунків скільки потрібно коштів для ремонту усіх доріг.
Члени ж експертної комісії не були такі одностайні і ніяк не могли зупинитися на одній кандидатурі. Тому, вони вирішили відзначити ще одну учасницю - чарівну представниці села Дубового – Самчук Ангеліни, ученицю 10 класу. Експерти відзначили професійну програму Ангеліни та її презентацію, окреслення низки морально-етичних та психологічних проблем, як от низьку згуртованість людей та позицію спостерігача, замість активної позиції діяча тощо. Також, Ангеліна у своїй доповіді зробила акцент на проблемах розвитку ЖКГ та проектному менеджменті, в тому числі єврогрантах.
Захід вдався на славу! Коли бачиш і чуєш таких представників молодого покоління, віриться, що наше майбутнє – у надійних руках!
Дискусійний клуб відбувся в межах реалізації проекту «Громадська участь як основа системного розвитку громад», що реалізується ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення» за фінансової підтримки ПРООН.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити