image
 |  2 22 Червня 2022 | 18:43

На Волині підтвердили чотири випадки небезпечної хвороби

У Волинській області від початку сезону активності кліщів зареєстрували чотири випадки бореліозу (хвороби Лайма).

Про це розповіла завідувачка відділу епідеміологічного нагляду Волинського центру контролю та профілактики хвороб Валентина Хомутінкіна, – інформує Суспільне.

Підтверджені випадки, каже фахівчиня, зафіксували у Підгайцівській, Маневицькій та Ківерцівській територіальних громадах. Окрім вже підтверджених випадків, епідеміологи також виявили чотири підозри на хворобу Лайма, з яких одна – в дитини: у Головненській, Городищенській, Ківерцівській та Колківській громадах.

В більшості випадків, каже Валентина Хомутінкіна, укуси кліщів недужі отримали на території лісів, парків і відпочинкових зон, на дачних масивах та присадибних ділянках.

«Період активності кліщів триває. На початку весни звернень та укусів було значно менше, на сьогодні щотижнево 25-30 звернень з укусами кліщів. А ще є люди, які не звертаються», – говорить епідеміологиня.

Упродовж 13-19 червня в області зареєстрували 26 випадків укусів кліщами волинян. Загалом цьогоріч у волинські медзаклади звернулися понад 200 людей з приводу укусів, із яких 50 – діти.

«Наші фахівці проводять моніторинг досліджень кліщів, то в цьому році вже дослідили близько 1 700 кліщів, де в 9 % виявлено клітини, подібні до борелій, які є збудником хвороби Лайма. Також в нашу лабораторію звертаються люди, які приносять кліщі, аби перевірити на зараженість», – каже фахівчиня.

З її слів, кожен третій кліщ, який досліджували у лабораторії, виявився зараженим бореліями.

Як зазначила завідувачка відділу епідеміологічного нагляду Волинського центру контролю та профілактики хвороб, у разі укусу кліщем або виявленого кліща на тілі слід неодмінно звертатися за медичною допомогою. Додає: кожного кліща слід розцінювати як потенційно небезпечного.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити