image
 |  7 28 Грудня 2019 | 13:51

У Ковелі презентували унікальну виставку ретро-листівок

У Ковельському історичному музеї - виставка з ретролистівок.

Про це інформує Ковельський історичний музей.

Напередодні новорічно-різдв’яних свят працівники Ковельського історичного музею створили містянам святкову новорічну атмосферу. У музеї відкрито тематичну експозицію. Її експонати – новорічно-різдв’яні ретролистівки з фондів музею. На виставці представлено 110 вітальних карток.

Нині, маючи передсвяткову нагоду, тут пропонують зануритися у ретроатмосферу вітальних листівок ближчої до нас минувшини і побачити підбірку поштівок, що побутували на українсько-волинських теренах від початку XX століття.

 Перші листівки на традиційний новорічний сюжет з’явилися на початку XX ст. І на той час, вони радше були різдв’яними, аніж суто новорічними. Найдавніша листівка представлена на виставці, датована 1910 роком.

Читайте також: Шевченко написав «Заповіт» у ніч на 25 грудня під час хвороби

На різдв’яних листівках зображено подію народження Ісуса Христа. У міжвоєнний період Західна Волинь перебувала під владою Другої Речі Посполитої. Тому листівки польською мовою були поширені і на наших рідних теренах.

Серед експонатів – новорічні листівки різних років. Саме такі, колись отримували і надсилали наші батьки, дідусі та бабусі в 60-ті, 70-ті, 80-ті роки. Їхнє художнє оформлення, варіації сюжетів, написи на зворотах дуже цікаві.

 На листівках зображені діти, які катаються на лижах, санчатах, традиційні святкові елементи – ялинка, Дід Мороз, Снігуронька, присутні теми космосу, дружби народів тощо.

В силу політичної ситуації в країні, на листівки поширилася загальнодержавна пропагандистська символіка.

Підписи ,, З Новим роком!” з’являються після ,, хрущовської відлиги” і вже не зникають з листівок.

Нинішнє ж розмаїття поштових листівок на новорічно-різдв’яну тематику задовольнить найвибагливішого любителя філокартії.

Атмосфера виставки спонукає дорослих поринути у світ дитячих спогадів про Новий рік та Різдво, а дітей – глибше познайомитись з традиціями святкування в Україні і , зокрема, нашого краю.

 Виставка діятиме впродовж грудня і січня у дні роботи музею.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити