image
 |  7 1 Листопада 2022 | 09:54

На Волині придумали сім схем виїзду військовозобов’язаних за кордон

На Волині придумали сім схем незаконного виїзду військовозобов’язаних за кордон.

Про це йде мова у журналістському розслідуванні інтернет-видання "Сила правди".

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, які схеми незаконного перетину кордону зародилися на Волині під час війни та хто за ними стоїть.

Найдешевшим, а отже й найпопулярнішим для спроби виїзду за кордон на Волині виявився варіант із підробкою документів власноруч. Волинські правоохоронці відкрили десятки проваджень за відповідною статтею Кримінального кодексу України (ст. 358) і вже є десятки вироків.

Другий шлях - купити підроблені документи через Telegram чи WhatsApp. Цією схемою пішли ті, у кого була змога заплатити за підробку документів, про які йдеться в попередньому розділі. Вони сподівалися, що хтось зробить це краще.

Прикинутись водієм з допомогою перевізника чи чиновника - третій варіант. Менш популярний варіант, за два попередніх. Проте, на Волині правоохоронці теж викрили уже принаймні з десяток таких спроб.

Одна з найгучніших трапилася в травні. Тоді поліція затримала підприємця-перевізника з Каменя-Каширського Ігоря Федорука. Той нібито оформлював до себе водіями придатних до служби чоловіків, що надалі дозволяло їм безперешкодно виїжджати за кордон. Їхні дані перевізник вносив до системи «Шлях». Вартість такої послуги становила 10 тисяч доларів США. Затримали чоловіка у Луцьку під час отримання 20 тисяч доларів.

Хабар прикордоннику - ще один із простих варіантів від чоловіків-втікачів за кордон. Приїхав на пункт пропуску, підійшов до кабінки паспортного контролю, поклав гроші, або підклав їх у документи, і чекаєш… на поліцію.

П'ята схема незаконного виїзду за кордон - "порішати через військкомат". За пів року війни правоохоронці затримали уже чотирьох співробітників Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки через зловживання. Фігуранти справ йшли на підроблення довідки військово-лікарської комісії та тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, щоб ті могли виїхати за кордон, або ж просто уникнути мобілізації. Така схема, мабуть, найдорожча з описаних через високі ризики.

Якщо не вдається через військкомат, то намагаються через лікарів. Ще в квітні правоохоронці затримали двох лучан, які, залучивши лікарку-гастроентеролога Волинської обласної клінічної лікарні Ольгу Г., нібито вирішували питання з оформленням документів військовозобов’язаним, які хочуть виїхати за кордон.

Схема №7 - перепливти кордон човном з допомогою місцевих. Перехід державного кордону нелегалом, тобто поза пунктами пропуску, на Волині не так поширений, як, наприклад, на Закарпатті, Буковині чи Вінниччині. Через складність реалізації. Тут кордон проходить по глибоководній річці Західний Буг, добре розвинені прикордонні інженерно-технічні споруди. Проте, під час паніки у перші місяці повномасштабного вторгнення все ж були місцеві відчайдухи, які погоджувалися організувати переплав.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити