image
 |  2 5 Грудня 2019 | 20:50

На Волині студенти виготовляють унікальні чаї для військових

Фіточаї, калину з цукром, горіхи з медом, мазь для загоювання ран, - усе це готують і передають військовим на Схід студенти і викладачі Луцького базового медичного коледжу. Майбутні фармацевти заготовляють лікувальні трави упродовж літа. Викладачка Лариса Радько розповіла Суспільному: створила власну рецептуру мазі.

Студенти відривають ягоди від кетягів калини, пересипають її цукром. Цей засіб вбереже від застуд, каже студентка Луцького базового медичного коледжу Марія Чуєш: “У нас є така можливість назбирати, принести, нам це не важко, тому ми допомагаємо нашим солдатам за підтримки викладачів. Можна просто їсти калину із цукром. Це як імунностимулююча, протизапальна, протиалергічна дія”.

Зі слів Марії, студенти заготовляють калину у своїх рідних селах і привозять у коледж. Крім того, роблять імунозміцнюючі збори. Для цього подрібнюють лікувальні трави. Заготовили їх улітку на Волині. Богдана Дибалюк, родом із Шацька, подрібнює липовий цвіт. Каже: роблять притизастудний чай із трав.

Студентка Луцького базового медичного коледжу Богдана Дибалюк: “Ми не повинні бути байдужими, бо від нашої допомоги залежить життя і здоров’я людей”.

Третьокурсниця Марія Яцук із села Рудка Червинська Камінь-Каширського району з одногрупниками заливає горіхи з медом.Студентка Луцького базового медичного коледжу Марія Яцук: “У кого є горіхи, дерева, то добре родять. Ми їх чистимо і привозимо сюди. Це смаколики для наших солдатів, вони дуже корисні Із сусіднього села був хлопець, який загинув під час бойових дій. Це не є таке для нас, що воно далеко. Майже кожен має якихось знайомих, хто був у зоні АТО, або й загинув ”.

Читайте також: В одному з районів Волині блукає невідома жінка без грошей та документів (ФОТО)

На цих кадрах студенти клеять етикетки на ємності із маззю, що загоює рани, тріщини. Ідея виготовляти її виникла 2015-го, у розпал війни на Сході країни, розповіла викладачка Лариса Радько. Жінка каже: розробила власну рецептуру мазі.

Викладачка Луцького базового медичного коледжу Лариса Радько: “Споконвіків у нас на Волині люди готували олійні витяжки із рослин, що мають ранозагоювальні властивості. Оскільки довезти їх у рідкому стані було проблематично, вичитала, що козаки додавали віск в олійні витяжки. Таким чином розробила рецептуру. У зону АТО відправили уже понад 200 кілограм цієї мазі. Основними компонентами є олійні витяжки із різних рослин, які мають протизапальні, ранозагоювальні властивості. Ця мазь дуже цілюща, бо виготовлена із великою любов’ю”.

Лариса Радько говорить: про лікувальні властивості цієї мазі знають у госпіталях Києва і Львова. Від 2014-го року мазь і фіточаї волонтери возять у зону бойових дій.

Детальніше - у сюжеті UA:Волинь.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити