image
 |  0 17 Червня 2021 | 17:13

На Волині судили водія, який перевозив майже 15 тонн нового одягу під виглядом гуманітарки

Через митний пост «Ягодин» на Волині під виглядом гуманітарки хотіли перевезти нового одягу на майже 2 мільйони гривень. Уникнути покарання за це правопорушення не вдалося, тож товар конфіскують, а водію вантажівки доведеться сплатити майже 2 мільйони гривень штрафу.

Таке рішення прийняв Любомльський районний суд 1-го квітня 2021 року, - пише Сила правди.

У вересні 2019 року водій ТОВ «Ол Транс Груп» Володимир Самчук на вантажівці в’їхав до митного посту «Ягодин», що у Волинській області. За документами, він перевозив із Польщі до України 14,8 тонни гуманітарної допомоги – вживаного одягу, взуття, речей для побуту. У поданих перевізником документах для проходження митного контролю відправником товару була вказана британська компанія «PAN GROUP LTD», а одержувачем – Благодійний фонд «Сфера доброти», що в Тернополі.

Під час повного огляду митники виявили у 95 поліетиленових мішках 2 000 одиниці нового дитячого, 1 024 жіночого та 2 000 одиниць чоловічого одягу загальною вартістю 1,96 мільйона гривень, який не був вказаний у товарно-супровідних документах.

До суду правопорушник не з’явився, але письмово пояснив, що не мав доступу до транспорту при завантаженні гуманітарної допомоги. Проте, у поданих ним документах цього не було вказано, попри обов’язковість такого запису.

За нормами Митного кодексу України, перевізники зобов’язані перевіряти відомості про кількість вантажних місць, зовнішній стан товарів і їхнє пакування. Вони ж і несуть відповідальність за подання документів, що містять неправдиві відомості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, на скільки днів буде повністю закритий рух проспектом Волі у Луцьку

Тож у квітні 2021 року суддя Любомльського райсуду Сергій Шеремета визнав водія вантажівки Володимира Самчука винним та призначив штраф у розмірі 100% вартості одягу, що намагалися незаконно ввезти, тобто 1,96 мільйона гривень. Одяг постановили конфіскувати в дохід держави.

Крім того, чоловіку доведеться заплатити 63 573 гривні Волинській митниці за зберігання речей та 454 гривні судового збору.

Чоловік зі своїм адвокатом Віталієм Крючковим спробували оскаржити таке рішення у Волинському апеляційному суді, але безрезультатно. 7-го червня суддя Петро Борсук розглянув справу та залишив постанову судді Любомльського райсуду без змін.

До слова, це було вже друге коло судів у цій справі. Вперше справу розглянув ще у серпні 2020-го суддя Любомльського райсуду Степан Чишій. Тоді рішення було аналогічним: штраф та конфіскація речей. Але в апеляції у листопаді 2020-го суддя Олег Клок скасував рішення колеги і відправив матеріали для проведення додаткової перевірки. Проте, після неї, як бачимо, результат не змінився.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити