image
 |  191 6 Березня 2024 | 18:43

На Волині триває щорічне відновлення лісів і створення насіннєвих плантацій

Цього року у філіях Поліського лісового офісу ДП "Ліси України" розпочали не лише традиційне щорічне відновлення лісів. А й запланували створення 100 га клонових насіннєвих плантацій.

Про це ВолиньЮА повідомили у Поліському лісовому офісі. 

Тобто ділянок, де зростатимуть дерева із найкращими генетичними властивостями – для відбору високоякісного насіння у майбутньому та забезпечення ним лісонасінневих центрів із закритою кореневою системою.

Вже тривають активні підготовчі роботи.

У філіях заготовляють живці – на діючих клонових плантаціях. Лісівники в цьому напрямку взяли досвід Латвії та проводять всі роботи із допомогою місцевих науковців.

Триватиме заготівля живців практично до початку активного сокоруху. А тоді розпочнуться роботи зі щеплення деревець. До того всі живці зберігатимуться в спеціально створених снігових ямах.

Снігова яма має глибину до метра. Живці у неї складають пошаровао, чергуючи зі снігом. Тоді зверху засипається тирсою. Працює за принципом холодильника, де живці можуть довго зберігатися.

Прищеплені деревця зростатимуть у теплицях. Протягом літа за ними доглядатимуть. Паралельно проводитиметься підготовка ділянок.

А на осінь планують висадити безпосередньо у відкритий ґрунт в місце їх постійного зростання.

Планується, що на кожній лісонасінневій плантації буде на менше 50 різних клонів.

Лісівники прогнозують, що перші плоди із клонових плантацій зберуть через 8-10 років.

100 га - лише початок.

Роботи продовжаться і в наступні роки.

Цю роботу лісівники активізували у звʼязку з тим, що діючі клонові плантації через вік уже стали втрачати свої властивості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустили нову потужну свердловину на 400 тисяч кубометрів газу на добу

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити