image
 |  797 14 Серпня 2024 | 23:31

На Волині в період війни за 10 мільйонів продали лісопильне виробництво (ФОТО)

Регіональне відділення Фонду держмайна по Львівській, Закарпатській та Волинській областях організувало торги, на які виставило пилораму в селі Городок на Волині. За підсумками аукціону можливість викупити об’єкт за 9,5 мільйонів гривень отримало зареєстроване у Ковелі підприємство «Волма». Раніше фірма скуповувала на аукціонах лісопильне обладнання. 

Про це повідомляється на електронному майданчику онлайн-аукціонів «Prozorro.Продажі», - пише Сила правди.

Лісопильне виробництво, яке виставили на торги, розташоване в селі Городок Камінь-Каширського району на земельній ділянці 4,34 гектара і включає шість будівель і споруд загальною площею майже 3,1 тисячі квадратних метрів.

До складу цього майна увійшов цех з переробки деревини на 1462 квадрати, а також цех деревостружкових плит на 868 квадратів. Крім них до продажу пропонували склад готової продукції майже на 420 квадратів, дві сушилки та трансформаторну будку. Нерухомість продавалася разом із обладнанням і навіть транспортною технікою – фронтальним навантажувачем JCB 531-45.

Балансоутримувачем всього майна вказувалась філія «Городоцьке лісове господарство» державного підприємства «Ліси України».

Про продаж будівель та споруд лісопильного виробництва оголосили ще 21 червня, визначивши стартовою ціною лоту 8,21 мільйона гривень.

Торги відбулися 16 липня 2024-го за правилами трираундового англійського аукціону, тобто на підвищення ціни. Протягом трьох раундів, які тривали по 3 хвилини, учасники могли змагатися за лот та робити вищі ставки.

У проведеному аукціоні взяли участь лише двоє учасників: приватне підприємство «Завод «Сател» з початковою пропозицією 9,3 мільйона гривень, а також ТОВ «Волма» зі ставкою 9,5 мільйонів гривень. Під час торгів обидва учасники своїх пропозицій не змінювали. Відтак, переможцем стало підприємство «Волма».

2 серпня у системі «Prozorro.Продажі» розмістили повідомлення про намір укласти з ним договір на купівлю майна. На ціну продажу також нарахують податки – 1,9 мільйона гривень ПДВ.

Товариство «Волма» було створене у 2012 році та зареєстроване у Ковелі з основним видом діяльності – лісопильне та стругальне виробництво. Офіційно його власницею є ковельчанка Наталія Баглик, а керівником з лютого 2023 року – Олександр Кіндер. Підприємство надає послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, а також здійснює первинну обробку деревини, надає послуги сушіння деревини, займається виробництвом твердого біопалива – пелет.

«За роки свого існування товариство стало одним з найпотужніших теплопостачальних підприємств Волинської та Житомирської областей, головною метою діяльності якого є високоякісне надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води підприємствам, установам та організаціям», – зазначають на сайті «Волма».

Підприємство не вперше бере участь в аукціонах. Так, за результатами проведених наприкінці липня 2024 року торгів від регіонального відділення Фонду держмайна по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, фірма отримала право викупу за 1,8 мільйона гривень обладнання для переробки деревини філії «Камінь-Каширське лісове господарство». Обладнання розташовується у Камені-Каширському по вулиці Лісній, 10а.

А в середині червня 2024 року це ж підприємство придбало з аукціону за 520 тисяч гривень технологічну лінію з виготовлення палетів та інше супутнє обладнання для обробки деревини, балансоутримувачем якого була філія «Ковельське лісове господарство» держпідприємства «Ліси України». Майно знаходилося у селі Білин на Ковельщині.

Ще наприкінці лютого 2022 року ТОВ «Волма» також змагалося на аукціонах за право оренди земельних ділянок Турійської селищної ради Ковельського району. Йшлося про низку земельних ділянок площами 20 га, 1,6 га, 20 га, 20 га, 20 га, 20 га, 20 га та 17,6 га. У жодних торгах підприємство не перемогло, проте частина зазначеної землі (на 1,6 га, на 20 га, на 20 га, на 17,6 га) дісталася товариству «Бренвель». Воно юридично зареєстроване у селищі Турійськ і має зв’язок з підприємством «Волма».

Директором «Бренвеля» наразі є Сергій Андросюк, який до 2023 року був директором ТОВ «Волма». Більш того, обидва підприємства мають спільну адресу. Згідно з реєстраційними документами, фірма «Волма» розташована на вул. Грушевського, 118 у Ковелі. Ця ж адреса зазначена як контактна на сайті фірми «Бренвель».

Турійська фірма «Бренвель» також займається теплопостачанням та здійснює первинну обробку деревини, надає послуги сушіння деревини, займається виробництвом твердого біопалива (пелет) і піддонів (палет). Власницею цього підприємства вказана прописана у столиці Наталія Козак.

Обидві фірми – «Волма» і «Бренвель» – фігурували у кримінальній справі, розпочатій поліцією у 2021 році за статтями про привласнення майна (ч. 5 ст. 191 КК України) та службове підроблення (ч. 1 ст. 366 КК України). Справа стосувалася штучного заниження сортості деревини та експорту її за кордон.

Слідчі стверджували, що чиновники Волинського, Хмельницького, Сумського, Житомирського, Рівненського, Івано-Франківського та Чернігівського обласних управлінь лісового та мисливського господарства (ОУЛМГ) спільно з керівництвом підконтрольних державних лісових господарств налагодили укладання договорів з приватними фірмами на поставку лісопродукції – без проведення конкурсних процедур та із зазначенням недостовірних відомостей щодо її якості та сорту. Надалі приватні фірми експортували деревину на підконтрольні підприємства Nedpal B.V. в Голландії та Retim Europe OU в Естонії за ціною, що була значно нижче ринкової.

«З метою збільшення об’ємів експорту продукції, забезпечення функціонування протиправної схеми, до неї залучено ряд інших суб’єктів господарювання, в тому числі: ТОВ «Волма», ТОВ «Бренвель». Вказані суб’єкти господарювання здійснюють закупівлю лісоматеріалів у державних лісових господарств та в подальшому здійснюють експорт продукції на адресу вищевказаних нерезидентів (іноземних фірм, – авт.). При цьому відповідно до укладених контрактів має здійснюватися постачання лісоматеріалів 3 сорту, однак документально відображається відвантаження змішаних лісоматеріалів 1-3 сорту, а фактично відвантажується лісопродукція 1 сорту, із середньою ціною 65-110 доларів США за кубометр, при тому, що ринкова вартість складає 220-350 доларів США. Таким чином штучно занижується її вартість», – йшлося в ухвалі Печерського районного суду м. Києва від 21 червня 2022 року.

У цій справі навесні 2023 року вирок отримав попередній директор ТОВ «Бренвель» Анатолій Шпак, якому інкримінували зловживання повноваженнями керівника приватної фірми та підробку документів. Він уклав угоду зі слідством та отримав 34 тисячі гривень штрафу і позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських функцій строком на 1 рік і 2 місяці.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити