image
 |  2 21 Вересня 2021 | 21:00

На Волині відбувся конкурс плакатів «Паралельні біографії: Габріела Запольська – Леся Українка» (ВІДЕО)

У селі Прилуцьке, що на Волині, підбили підсумки Міжнародного конкурсу плакатів «Паралельні біографії: Габріела Запольська – Леся Українка».

Про це розповіла «Суспільному» консулка Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Тереза Хрущ.

Вернісаж плакатів відбувся 21 вересня поблизу маєтку, в якому жила Габріеля Запольська.

Зі слів консулки, у конкурсі взяли участь роботи у стилі польського плаката 60-70-их років минулого століття. Їх автори – польські та українські студенти-дизайнери та художники. В основі сюжетів плакатів – творчість Габріели Запольської та Лесі Українки, які жили та творили в один час.

Студенти створювали плакати за допомогою цифрових технологій.

Професорка академії мистецтв з Катовіце Катажина Гаврих-Олендер розповіла: польський плакат – це відома школа для митців.

Коли можливості верстатів були мінімальні, то народився особливий стиль плакатів – мальовані. Вони зайняли свою нішу в художньому світі, – каже професорка.

Загалом в конкурсі взяло участь 23 плакати. Нині у Прилуцьку відвідувачам показали шість робіт. Перше місце у конкурсі посів плакат студентки з Катовіце Марії Яжини. Друге – дизайнерки зі Львова Олесі Бачинської.

Конкурс присвятили 100-річчю з дня смерті письменниці й акторки Габріели Запольської та 150-річчю від дня народження поетеси, драматургині й громадської діячки Лесі Українки.

Генеральний консул Республіки Польщі в Україні Славомір Місяк каже: твори та біографію Габріелі Запольської польські учні вивчають у школі. Сам про Лесю Українку і про її значення для українців дізнався десять років тому.

«Це дві особистості, про які треба розповідати. Моя думка – вони переросли епоху, в якій жили», – розповів Славомір Місяк.

Плакати можна буде оглянути у Луцьку в Галереї мистецтв протягом двох тижнів. Далі їх демонструватимуть у Тернополі та Рівному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стежка з квітів та освячення прапора: митрополит Луцький і Волинський відвідав парафію біля Луцька (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити