image
 |  5 31 Серпня 2018 | 16:20

На Волині відкрили пам'ятник українцям, загиблим від рук російських та польських окупантів (ФОТО)

На Волині відбулося відкриття та освячення першої черги пам’ятного знаку на місці масової загибелі українців від рук російських та польських окупантів у лісовому урочищі поблизу села Гайове Ківерцівського району.
31 серпня 1943 року, за різними даними, тут загинуло від півтори до двох із половиною тисяч українців, три чверті з яких – мирні жителі. Про це інформує власкор «ВолиньUA».
Від дня тої трагічної події минуло вже 75 років, і лише сьогодні на місці, де відбулося криваве побоїще, освятили та відкрили пам’ятний знак українцям, які були вбиті під час цієї, однієї з найтрагічніших сторінок польсько-українського протистояння 40-х років минулого століття.
У заходах узяли участь перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик, депутати Луцької міської ради від ВО "Свобода" Микола Федік і Віктор Ящук, депутати-свободівці Ківерцівської міської ради Роман Стецькович і Василь Озоровський, депутати Ківерцівської районної ради від ВО "Свобода" Анатолій Пушкін, Любов Бубела та Анатолій Король (останній, до речі, був керівником проекту спорудження пам'ятного знаку), інші свободівські активісти.

Серед присутніх - Почесний голова Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура Василь Кушнір, заступник голови Волинської обласної ветеранської спілки політв'язнів і репресованих Олександра Бондар, представник Інституту національної пам'яті по Волинській області Леся Бондарук, представники наукових кіл, краєзнавці, журналісти.
Як розповідають історики, драматизм трагедії поблизу села Гайове підсилюється тим, що у збройну сутичку між польськими та українськими вояками, які прибули сюди для захисту від грабіжницьких нападів мирного українського населення, втрутилися «червоні» партизани, у яких поляки запросили допомоги. В результаті російські та польські окупанти взяли в оточення близько півтори тисячі мирних українських селян, розстрілявши в тому пекельному "котлі" сотні беззбройних українців.
"Це вкотре підтверджує той факт, що окупантів різних мастей на наших землях цікавила лише територія, тож у своїх загарбницьких намірах та діях їх не зупиняли ні кількість жертв, ні методи знищення українського населення, навіть об'єднувалися в спільній боротьбі проти українців на наших же етнічних, історичних землях", - наголосив Олександр Пирожик.


Олександр Пирожик нагадав, як 7 липня 2015 року націоналісти разом із Митрополитом Луцьким і Волинським УПЦ КП Михаїлом та іншими українськими священиками освятили на цьому місці пам’ятний хрест. Із того часу щороку в урочищі 31 серпня проводять панахиду та згадують вбитих українців від рук окупантів.
До 75-річчя того кривавого побоїща з ініціативи націоналістів тут відкрили першу чергу пам'ятного знаку загиблим. Проект реалізується з ініціативи свободівських фракцій у Ківерцівській районній та Волинській обласній радах, за фінансової підтримки обласного та районного бюджетів, а також бюджетів окремих сільських рад району.
Пам'ятний знак освятити священики УПЦ Київського патріархату. Присутні поклали вінки та квіти до пам'ятних хреста і знака, вшанували пам'ять загиблих українців і наших національних Героїв хвилиною мовчання. Артисти Волинського облмуздрамтеатру виконали низку повстанських і патріотичних пісень.
Ревлізація проекту триває. У планах - відкриття другої черги майбутнього меморіального комплексу, дослідження місць захоронення українських жертв трагедії, встановлення інформаційних стендів і табличок, облаштування прилеглої території.


























Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити