image
 |  0 26 Червня 2018 | 13:41

На Волині завершують ремонт дороги за технологією регенерації існуючого покриття

На Волині завершують пілотний для області об’єкт – ремонт дороги за технологією регенерації існуючого покриття. Така технологія впроваджена в Україну лише минулого року, проте вже активно працює в західних регіонах країни. Попри те, що за кордоном вона успішна – в Україні досі не сертифікована.
Про це «ВолиньUA» стало відомо зі сторінки голови ОДА Олександра Савченка.

- Підвести це під стандарти буде дуже важко, це триватиме не менше року, адже в нас дуже неефективна система, яка супроводжує процес сертифікації. Тому ми поки будуємо експериментальну дорогу, яка буде втричі дешевша за асфальтову, - повідомив Олександр Ілліч.


Інспектуючи ремонт доріг 25 червня 2018 року посадовець зауважив, що наразі технологію запроваджують на місцевих дорогах. До слова, першим об`єктом на Волині стало відновлення дорожнього покриття у селі Чорніїв Турійського району.

- Це вирішує наші завдання побудови доріг між населеними пунктами, особливо між районними. Якщо нам вдасться отримати доступ до відповідних матеріалів - а їх потрібно закупляти за кордоном, в Україні їх немає. То я думаю, що з регіональними дорогами місцевого значення буде значно простіше, набагато дешевше і їх буде набагато більше, - резюмував керівник найвищої виконавчої гілки влади в області.


За словами Олександра Савченка, міцність цієї дороги вивчали і в Білорусі, і в Швеції, і в Польщі. Будівельники саме там купують необхідні матеріали. Дорогу ремонтували за державні кошти, роботи почали два тижні тому і вже встигли відремонтувати 1,6 кілометра. Особливість ремонту полягає в тому, що тут вкладають потужну основу, а також використовують матеріал, який вже є на дорозі. Про це розповів підрядник та засновник товариства «Експодор» Роман Федоринчук:

- Процес відбувається так: існуюче покриття ми регенеруємо, додаємо цемент та добавку, 10-15% нового матеріалу, це все перемелюється і робиться монолітна основа. Слабкість місцевих доріг полягає в тому, що немає основи і вони починають розвалюватися. А ми робимо основу від 20 до 30 сантиметрів і після цього вже кладемо асфальтобетон.

Така технологія підходить для білощебеневих, глинистих доріг та тих, в яких немає основи. До перемеленої маси матеріалу додають спеціальний стабілізатор, який укріпляє саму основу. Окрім того, він мінімізує потрапляння вологи в основу, що забезпечує довговічність покриття. Спеціальна установка, яка перемелює матеріал коштує 100 тисяч доларів, але вона одразу формує після себе дорожнє полотно, тому на думку будівельників вона швидко окупиться.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку на вулиці Ковельській утворився великий затор
Голова Турійської районної ради Ольга Черен розповіла, що ремонт цієї дороги – наболіле питання і для селян, і для району.
- Ця дорога для нас була дуже важлива, вже от 8 років, як я працюю головою районної ради, питання піднімалося і на сесіях, і на комісіях, тому що навіть в цьому селі дорога вже була непроїзна. Ми сьогодні щиро дякуємо керівництву області, яке сприяло тому, аби ця дорога з`явилася.

Посадовиця також зауважила, що сподівається, що згодом таку ж дорогу прокладуть до володимир-волинської траси, аби люди мали хороше сполучення між містами. Натомість обласні чиновники кажуть, що і надалі впроваджуватимуть новітні технології, аби максимально відремонтувати волинські дороги.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити