image
 |  275 2 Липня 2024 | 13:48

На Волині знайшли давньоруський бронзовий перстень

Під час обробки землі між селами Туровичі та Миляновичі на Волині знайшли бронзовий перстень. Знахідку місцеві мешканці передали до Ковельського історичного музею.

Про це повідомила головна зберігачка фондів Ковельського історичного музею Мирослава Мороз.

Як розповіла музейниця, на території Волині персні є найбільш поширеними прикрасами серед експонованих артефактів. Так, лише в колекції Ковельського історичного музею зберігається декілька десятків перснів.

Перстень з таким зображенням міг слугувати не лише прикрасою, але і виконувати роль амулету.

"Давньоруський перстень суцільнолитий щитковосерединний за формою, прикрашений стилізованим рослинним та геометричним орнаментом. Щиток круглої форми, діаметром 12 мм, прикрашений орнаментом у вигляді чотирьохпелюсткової квітки, вписаної у коло. Така квітка символізувала хрест, що був на Русі з давніх часів важливим символом", – пояснила Мирослава Мороз.

Перстень з таким візерунком міг бути не просто прикрасою, але й оберегом для власника – мав захищати від хвороб, зла та лиха. На ньому зображена чотирипелюсткова квітка, образи якої в давньоруський період були трендовими. Здебільшого прикраси з таким орнаментом вважаються жіночими, проте їх також носили чоловіки й діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На території луцького собору виявили унікальні знахідки (ФОТО, ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити