image
 |  2 20 Лютого 2019 | 17:41

На вшануванні Героїв Майдану у Володимирі московські попи знову сконфузились

У Володимирі-Волинському представники Московського патріархату потрапили у конфуз під час вшанування Героїв Небесної Сотні. Прийшовши на захід, вони молилися окремо від представників Православної Церкви України, греко-католиків та римо-католиків. 

Про це інформує «ВолиньUA».

Від собору Різдва Христового громадськість міста разом зі священиками, яких очолив єпископ Володимир-Волинський та Турійський Матфей, пройшла скорботною ходою до площі Героїв. До дошки пам’яті загиблим у російсько-українській війні лягли квіти від представників влади та духовенства.

На площі на ходу чекали представники Московського патріархату, які участі у ході від собору не брали, а лише пішли до стели Героям Небесної Сотні. Втім, спільно молитися з представниками Православної Церкви України, греко-католиками та римо-католиками не захотіли і стали осторонь.

Єпископ Матфей у своєму виступі зазначив, що триколор над містом не замайорів, бо за це заплатили велику ціну українські Герої.

– 5 років минуло, як Небесна Сотня ангелами пішла в небо. 5 років Україна пам’ятає і оплакує тих, хто віддали своє життя за волю, за свободу, за незалежність нашої держави. Якби не було цієї жертви, ми б уже були губернією Московії. Якби не було тих смертей, ворог вже би заставляв нас лизати московський чобіт. Якби не було тих смертей, у нас у Володимирі розвивався би триколор і над міською радою, і над районною адміністрацією, і над московським Успенським собором.

Пройшло 5 років, і ті короваї, які тримали для москалів, ще зберігаються сухариками. Готові були зустрічати їх квітами, короваями. Ніщо не забуто! Ніщо не впаде в людську пам'ять. Ми пам’ятаємо, як ієрархи Московського патріархату казали, що Янукович для них – Ісус Христос, якого ведуть на муки. І сьогодні «п’ята колона» далі ділить Україну: Україна їм – не Україна, їм церква – не церква, їм народ – не народ. Але встане Україна, вона порве кайдани московської неволі, стряхне облуду з очей. Не будуть українці молитись «Господі памілуй!», не будуть вони на схід та північ свої очі зводити і чекати, що прийде московський цар чи патріарх – і буде в них благоденствіє. Не буде цього! Ми маємо державу, українську церкву і маємо пам'ять тих Героїв Небесної Сотні, які кажуть: «Не вірте, що наша смерть була даремна, що ми загинули просто так. Ми не вмерли! Ми – живі!» Свобода здобувається великою ціною, кров’ю, мучеництвом…

– Якщо думає хтось, що повернеться наша історія назад, то ще раз кажу, не вірте. Зараз багато хто каже: зачекати виборів і побачити, як зміниться історія і все відмінять. Не буде так! Ми – не раби! Навколішки нас уже не поставити, і свідки цьому – ангели Небесної сотні.

Владика пригадав, як 5 років тому він із викладачами у богословській академії слухали радіо та чули, як стріляли, як летіли кулі і падали Герої. Тоді вірилось, що втече кат – і, як щурі, розбіжаться його прихильники.

– Ми не вірили, що вони так швидко піднімуть голову, що вони тепер – на багнетах Москви, на зброї, яка стріляє у наших солдат, захочуть взяти реванш і поставити Україну на коліна. Запам’ятайте: не вийде! Не служіть Москві! – звернувся єпископ до представників Московського патріархату.

Один із московських попів узяв мікрофона і намагався перебити владику, кидаючи фрази на кшталт "ви обманщики". Але це йому не вдалось, тож єпископ продовжив свій виступ, зазначивши, що вони ховають своє лице.

– Дорогі мої, пам’ятайте, брехнею весь світ пройдеш – назад не вернешся. Помолимось за тих, які стали цементом нашої свободи, рупором нашої совісті, голосом нашої української правди…

Але, схоже, до слів архієрея ПЦУ представники Московського патріархату дослухатися не збиралися, тож самостійно почали служити біля стели. Частина громадськості, слідом за єпископом Матфеєм і духовенством ПЦУ, пішли від стели…

Нагадаємо, що це вже не перший випадок, коли представники УПЦ МП потрапляють у конфуз. У минулому році під час Дня міста парафіяни та священики УПЦ МП покинули святкові заходи під час декламування критичного вірша Тараса Шевченка.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити