image
 |  16 18 Листопада 2021 | 12:50

На захисті соціальних і національних прав українців*

Звіт фракції ВО «Свобода» про перший рік роботи у Волинській обласній раді VІІІ скликання.

Фракцію ВО «Свобода» в обласній раді представляють 7 депутатів. Це голова фракції Анатолій Вітів, депутати Олександр Бик, Сергій Кудрявцев, Валентина Магурчак, Олександр Пирожик, Юрій Поліщук, Любов Серба.

Юрій Поліщук обіймає посаду першого заступника голови облради. Обранці «Свободи» очолюють постійні депутатські комісії: Анатолій Вітів – з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією; Сергій Кудрявцев – із питань промисловості, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства.

Заступниками голів постійних комісій обрані: Олександр Бик – з питань бюджету; Любов Серба – соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства. Секретарями постійних комісій працюють: Валентина Магурчак – з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку; Олександр Пирожик – екології, раціонального використання природних ресурсів.

Принципи роботи фракції

Фракція ВО «Свобода» – ідеологічна політична сила в обласній раді, що здійснює свою діяльність відповідно до засад українського націоналізму та «Програми захисту українців». Фракція ВО «Свобода» в облраді становить її ідеологічний стержень. Підтвердження цьому – системне відстоювання національно значимих питань: захист української мови, збереження традиційних цінностей, протидія пропаганді «русского міра» тощо.

З ініціативи депутатів фракції були прийняті звернення до Президента, Верховної Ради, Міністерства юстиції України щодо заборони діяльності партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Партія Шарія»; звернення до Президента щодо звільнення політв’язня Олега Приходька, якого з 9 жовтня 2019 року незаконно утримує путінський режим», звернення до Президента, голови Верховної Ради про підтримку законопроєкту щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм; звернення до керівників територіальних громад області, освітян, батьків щодо активізації викладання предметів морально-духовного спрямування.

За сприянням фракції підписані Меморандуми про співпрацю з Івано-Франківською і Тернопільською облрадами, де головують представники ВО «Свобода» Олександр Сич і Михайло Головко.

Вміло використовує «Свобода» виступи уповноважених представників фракції, реагуючи на гострі суспільно-політичні події. Цьогорічні виступи були присвячені: блокуванню пропагандистських телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука «112 Україна», NewsOne та ZIK; кричущому стану справ у лісовій галузі Волині, пов'язаному з суцільними вирубками лісу; належного висвітлення діяльності депутатів та підтримки волинських мас-медіа.

Депутати фракції систематично виступають із депутатськими запитами і зверненнями, в яких реагують на незаконні дії (бездіяльності) посадових осіб, корупційні схеми, земельні махінації, свавілля влади. Тематика запитів – соціально-економічні, екологічні, правові, медичні, освітньо-культурні питання. Порушувалися проблеми недопущення суцільних рубок лісу, що не досягнув віку стиглості; наболілих проблем у роботі пасічників; недопущення скорочення викладання предметів духовно-морального спрямування і ЛГБТ-пропаганди у волинських школах; капітальних ремонтів доріг на ділянках «Горохів-Берестечко» Луцького та поблизу села Секунь Ковельського районів; належного розслідування правомірності дій керівництва садового товариства «Веснянка» та Ківерцівської філії ПрАТ «Волиньобленерго»; пропозиції неправомірної вигоди у волинському медичному центрі; незадовільної роботи державних нотаріусів у Камінь-Каширському районі, інших проблем, із якими стикаються волиняни.

Соціально-економічний напрям

ВО «Свобода» виступає за всебічний розвиток самодостатніх місцевих громад, реальну децентралізацію, при якій повноваження громад підкріплені відповідними фінансами, прозору роботу комунальних закладів, створення нових робочих місць, захист соціальних прав та інтересів волинян.

За перший рік роботи в раді депутати фракції внесли на розгляд сесії більше десятка важливих проєктів рішень, усі вони були підтримані радою. Серед таких соціально-економічних рішень – звернення до голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра України щодо вдосконалення порядку сплати податку на доходи фізичних осіб (передачі більшої частини повноважень на базовий рівень управління та гарантування відповідного ресурсного забезпечення місцевого самоврядування); звернення до Кабінету Міністрів, Міністерства освіти і науки, народних депутатів України від Волині щодо ліцензування у сфері професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти; інформування щодо поширення та профілактики коронавірусної хвороби, готовності до запровадження посилених протиепідемічних заходів тощо.

Відповідно до внутріпартійного розподілу обов’язків, депутати фракції опікують окремі міста, райони та громади, ведуть виїзні прийоми. Такі підходи виявляють потреби громад і на умовах співфінансування – необхідність залучення коштів із обласного бюджету. У співпраці з нашими фракціями в містах і районах області вдалося виділити певні суми коштів, аби фінансово підтримати окремі громади. За сприяння фракції виділені кошти на капітальний ремонт приміщень харчоблоку опорного закладу загальної середньої освіти «Ліцей села Велицьк Ковельського району» в сумі 700 тисяч гривень. Іще 50 тисяч гривень виділено на придбання телевізійного та аудіовізуального обладнання для навчальних кабінетів школи села Скулин Колодяжненської громади.

Цільову фінансову допомогу отримали ряд об`єктів спільної власності територіальних громад. За сприяння фракції відчутну підтримку з обласного бюджету отримав Нововолинський науковий ліцей: на капітальний ремонт санвузлів гуртожитку, ремонт господарського приміщення, оснащення вестибюлю (загальна сума проєкту – понад 2 мільйони 240 тисяч гривень). Ще понад 210 тисяч – виділені на придбання комп’ютерного обладнання для забезпечення дистанційного навчання, 83 тисячі – на оновлення дверей.

Понад 1 мільйон 100 тисяч гривень отримав Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр – на продовження капітального ремонту лікувального корпусу та встановлення протипожежної сигналізації. У співпраці з партнерами по раді також фінансувалися видатки на потреби інфекційної лікарні, онкодиспансеру, оснащення перинатального центру, інших об’єктів галузі охорони здоров’я. На контролі фракції – фінансування регіональної програми «Волинькард», видатків на лікування цукрового діабету, забезпечення хворих інсуліном.

За послідовної позиції фракції ВО «Свобода» обласна рада також надала співфінансування в сумі понад 10,6 мільйона гривень – для реконструкції навчально-оздоровчого комплексу обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної сотні.

Депутати фракції також надали ряд одноразових матеріальних допомог соціально найменш захищеним верствам населення, на суму понад 1 мільйон 100 тисяч гривень. Іще близько 70 тисяч гривень матеріальної допомоги депутати фракції надали волинянам власними коштами.

Підтримка екологічних проєктів, збереження лісів і довкілля

Під постійною увагою фракції – питання екології та збереження довкілля, недопущення розбазарювання лісів, водойм і родовищ. За нашими виступами, запитами і зверненнями щодо системних зловживань у лісовій галузі було відкрито ряд кримінальних проваджень проти посадових осіб обласного управління лісового та мисливського господарства, яке очолює Олександр Кватирко. Виявлення фактів зловживань у лісовій галузі вкотре засвідчує, що вони давно набули системного характеру. Це підтверджує правильність позиції фракції ВО «Свобода» та всієї облради, яка висловила недовіру Олександрові Кватирку та рекомендувала центральній владі розглянути питання про його невідповідність займаній посаді. Проте, на жаль, це рішення ради влада Зеленського теж проігнорувала…

Фракція підтримала фінансування екологічних проєктів територіальних громад – на загальну суму понад 7 мільйонів гривень. За підтримки депутатів фракції додаткову підтримку з обласного екологічного фонду отримують проєкти збереження екосистем Сошичненської, Камінь-Каширської, Любешівської, Шацької та Люблинецької громад.

Фракція підтримує громади, які можуть постраждати від необдуманих реформувань лісової галузі. Влада Зеленського намагається відібрати у громад заліснені території і передати їх у лісовий фонд. З цим зіштовхнулися представники Старовижівської громади, яка хотіла створити на таких землях власне комунальне підприємство. Не погоджене з громадами реформування державних підприємств галузі може призвести також до ліквідації потужних лісгоспів на Поліссі. Так, після можливої ліквідації ДП «Старовижівське лісове господарство» ця громада втратить мільйони. Аналогічна ситуація – з ДП «Поліське лісове господарство» на Маневиччині.

Відновлення історичної правди, підтримка армії та ветеранів

«Свобода» послідовно відстоює питання національної честі та гідності. Свободівці організовують та беруть участь у заходах із вшанування героїв Колківської республіки, в урочищі «Прощаниця» на Іваничівщині, «Згоранська варта» на Любомльщині, героїчного бою чоти «Берези» з гітлерівськими окупантами в Новому Загорові на Локачинщині. Спільно з ветеранськими організаціями краю депутати проводять заходи із вшанування пам`яті українців, загиблих від рук польських окупантів у селах Красний Сад на Горохівщині та Гайове на Ківерцівщині.

Відродження Вовчака – наша особлива гордість, адже це – програмове завдання фракції ВО «Свобода». Зусиллями свободівців краю продовжується відбудова третьої черги історико-культурного комплексу «Вовчак. Волинська Січ». Місце створення УПА перетворилося в загальнонаціональний центр вишкільного таборування і патріотичного виховання молоді.

З ініціативи фракції внесене на розгляд сесії та підтримане звернення Тернопільської обласної ради до центральних органів влади щодо надання статусу депортованих жертвам насильницького переселення у 1944-1951 роках українців із етнічних земель Холмщини, Надсяння, Лемківщини, Південного Підляшшя, Лобачівщини, Західної Бойківщини.

У пріоритетах фракції – підтримка бійців російсько-української війни та членів їх родин, підрозділів територіальної оборони. Депутати фракції систематично допомагають ветеранським організаціям, беруть участь у поїздках на фронт. З волонтерськими місіями на Донеччині та Луганщині неодноразово побували депутати Олександр Пирожик та Юрій Поліщук.

До 80-річчя створення УПА з ініціативи фракції ВО «Свобода» зареєстровані проєкти рішень «Про проголошення 2022 року Роком Української повстанської армії» та «Про звернення до Президента та Верховної Ради України про відновлення звання Героїв України Степану Бандері та Роману Шухевичу».

Представлений звіт фракції перед громадою – результат нашої праці, наше бачення і пріоритети. Ми відкриті до діалогу, тож закликаємо подавати свої думки, пропозиції та зауваження для врахування в подальшій роботі.

Прес-служба фракції ВО «Свобода» в обласній раді

Звіт опублікований в газеті "Твій вибір" від 18 листопада 2021 року.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити