image
 |  2 28 Липня 2018 | 14:02

На замовлення Держкіно України в Польщі знімають фільм «Операція «Грубешів»

Кінокомпанія «УМ-ГРУП» знімає повнометражний документальний фільм «Операція «Грубешів» на замовлення Державного агентства України з питань кіно.


Про це 27липня 2018 року повідомляє сайт «Portal Polsko-Ukrainski».


Проект став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Знімальна група фільму від 25 до 30 липня проведе зйомки в місті Грубешів Люблінського воєводства Польщі. Про це йдеться на facebook-сторінках Держкіно України та Операція «Грубешів» / Документальний фільм.


Фільм розповідає про спільну боротьбу українських і польських повстанців проти радянських комуністів під час та після Другої світової війни. У ті роки українці та поляки були запеклими ворогами, тож це робить факт їхньої бойової співпраці ще більш цінним. Один із епізодів такої співпраці – успішна спільна акція в польському місті Грубешів, під час якої було розгромлено радянський гарнізон, звільнено в’язнів місцевої тюрми та знищено архів даних про переселенців.


Режисер та автор сценарію стрічки – Олеся Моргунець-Ісаєнко, продюсер – Артем Денисов. За сприяння Посольства України у Польщі й Генерального консульства України у Любліні влада Грубешова та міський музей ім. Сташице допомагають у створенні картини. Зокрема, бургомістр Грубешова Томаш Зайонц надав дозвіл на зйомки фільму в місті, музеї та в інших історичних локаціях за подіями сюжету стрічки. Також надано контакти регіонального Грубешівського товариства, де знімальна група зможе ознайомитися з архівними матеріалами 1946 року.


Знімальний період почався в червні та триватиме до серпня 2018 року. Зйомки фільму відбуватимуться у Грубешові, Варшаві, Любліні та Києві. Прем’єру стрічки заплановано на 2019 рік.


Режисер картини Олеся Моргунець-Ісаєнко закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. Зняла фільми «Мольфар» (дипломна робота, 2008), короткометражний ігровий фільм «Віолончель» (2014), повнометражний фільм «Казка про гроші» (2018), зробила серію роликів для виставки, присвяченої війні на Донбасі, а також для дітей, які проживають на території Донбасу та Криму. Працювала режисером монтажу на багатьох проектах.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити