image
 |  2 6 Лютого 2018 | 07:53

Набув чинності закон про заборони для неплатників аліментів

Закон, який передбачає тимчасову заборону неплатнику аліментів керувати транспортним засобом, якщо заборгованість зі сплати аліментів перевищує суму платежів за 6 місяців, набув чинності.
Про це 06 лютого 2018 року повідомляє сайт «Українські Новини».
Закон був опублікований в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України» 6 січня і вступає в силу через місяць, тобто 6 лютого.
Законом дозволяється виконавцю за наявності заборгованості зі сплати аліментів за 6 місяців обмежувати боржника у праві управління транспортом і праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та іншими видами зброї.
Крім того, боржник буде обмежений у праві на полювання.
При цьому обмеження на керування автомобілем не може бути застосовано, якщо це є основним джерелом доходу або боржник користується транспортом у зв'язку з інвалідністю чи проходить військову службу, в тому числі в зоні антитерористичної операції (АТО).
Згідно з законом, якщо заборгованість зі сплати аліментів перевищує суму платежів за півроку, неплатник може бути обмежений у праві виїзду за кордон до погашення заборгованості.
Також вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення і передбачається, що несплата аліментів протягом півроку тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.
Вигляд таких робіт визначають органи місцевого самоврядування, не більше 8 годин на день, а для неповнолітніх - 2 годин.
Суспільно корисні роботи не призначаються інвалідам І-ї та ІІ-ї груп, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років.
Плата за виконання цих робіт йде на погашення заборгованості.
Згідно з документом, у разі несплати аліментів протягом 6 місяців батько, з яким проживає дитина, може самостійно приймати рішення про тимчасовий виїзд дитини за кордон без згоди неплатника аліментів) з метою навчання, лікування або відпочинку дитини.
Як повідомляли «Українські Новини», в реєстр злісних неплатників аліментів вже потрапило понад 75 тис. українців.
На початку 2018 року Мін'юст вирішив оприлюднити списки неплатників аліментів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити