image
 |  0 10 Липня 2019 | 19:39

Над четвертим реактором ЧАЕС ввели в експлуатацію нову арку

Об'єкт слугуватиме щонайменше 100 років і допоможе вирішити завдання розбирання саркофага, яким четвертий реактор був накритий після аварії.

Про це повідомляє УНІАН. 

Новий безпечний конфайнмент (НБК) над четвертим реактором Чорнобильської АЕС вартістю 1,5 мільярда євро введено в експлуатацію, він слугуватиме щонайменше 100 років. Читайте також Washington Post: Вибух на Чорнобильській АЕС не був найбільшою ядерною катастрофою Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив старший радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов.

«За 22 роки після організації Чорнобильського Фонду «Укриття» новий безпечний конфайнмент пущений в експлуатацію і передається Україні. Міжнародна спільнота зібрала 1,5 млрд євро на реалізацію проекту. Внесок ЄБРР становив понад 700 млн євро», - написав він. За словами Усова, НБК допоможе вирішувати завдання розбирання саркофага, яким четвертий реактор був накритий після аварії.

Як повідомляв УНІАН, у січні Державна інспекція ядерного регулювання видала ДСП «Чорнобильська атомна електростанція» дозвіл на право здійснення діяльності з експлуатації існуючих будівельних конструкцій, які виконують функції захисного контуру нового безпечного конфайнмента (ОК-НБК), після посилення і герметизації. Згідно з проектними рішеннями, цілісність, міцність і стійкість конструкцій ОК-НБК повинні забезпечуватися протягом терміну експлуатації НБК - 100 років.

26 квітня 1986 року сталась аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС - найбільша техногенна катастрофа за всю історію світової ядерної енергетики. Для ізоляції зруйнованого енергоблоку в листопаді 1986 року було збудовано об'єкт «Укриття» (більш відомий як саркофаг). Експлуатація ЧАЕС тривала до грудня 2000 року, коли був зупинений останній працюючий енергоблок №3. Для подальшого запобігання викиду радіоактивних відходів в атмосферу було ухвалено рішення про будівництво НБК. У листопаді 2016 року компанія Novarka завершила процес насування НБК та його монтажу над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

За даними Держагентства з управління зоною відчуження, арка знизила рівень гамма-випромінювання навколо станції порівняно з періодом до її встановлення в проектне положення в 10 разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підполковник Нацгвардії з громадянством РФ збирав секретні дані про АТО, – СБУ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити