image
 |  2 1 Березня 2018 | 07:23

«Нафтогаз» виграв у Стокгольмі суд проти «Газпрому» на $4,63 мільярда

«Газпром» повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу».
Про це 01 беpезня 2018 року повідомляє сайт «Українські Новини».
Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма (Швеція) задовольнив вимоги Національної акціонерної компаній «Нафтогаз Україна» про компенсацію за недопоставлені компанією «Газпром» (Росія) обсяги газу для транзиту.
Про це сказано в повідомленні прес-служби «Нафтогазу».
Зазначається, що за рішенням Стокгольмського арбітражу, «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» погоджених обсягів газу для транзиту.
Крім того, Арбітражний суд відхилив вимоги «Газпрому» про штрафи за нібито незаконно відібрані «Нафтогазом» обсяги транзитного газу.
У «Нафтогазі» також стверджують, що за результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмському арбітражі «Газпром» повинен оплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу».
У прес-службі уточнили, що рішення щодо інших питань спору повідомлять пізніше, оскільки рішення арбітражу за транзитним контрактом перевищує 800 сторінок.
Раніше вимоги «Нафтогазу» до «Газпрому» за транзитним контрактом оцінювалися в 6,5-16 млрд доларів.
За контрактом на транзит газу «Нафтогаз», зокрема вимагав привести контракт у відповідність із європейським і українським енергетичним законодавством, переглянути (у тому числі ретроспективно) тариф відповідно до європейських умов тарифоутворення, виплатити компенсацію за недоотримані доходи від транзиту, а також можливість оформлення транзитного контракту на іншого оператора.
Діючий транзитний контракт «Нафтогазу» з «Газпромом» був укладений в 2009 році строком на 10 років.
Відповідно до контракту «Газпром» повинен щорічно передавати не менш ніж 110 млрд куб. м газу для його транзиту по території України.
Як повідомляли «Українські Новини», раніше «Нафтогаз» відмовився показати в уряді рішення Стокгольма.
22 грудня 2017 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма повністю відхилив вимоги «Газпрому» щодо принципу «бери або плати» на 56 млрд доларів в 2012-2017 роках.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити