image
 |  0 14 Вересня 2022 | 16:16

Нардепи з колишньої ОПЗЖ мають звання Героя України і статус академіків

Народні депутати, які обиралися від забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя", мають звання Героя України і статус академіків.

Один із лідерів ОПЗЖ, колишній "регіонал" Юрій Бойко досі має звання Героя України, - повідомив рух "Чесно".

Звання Бойкові присвоїв другий президент Леонід Кучма у 2004 році.

Тоді Бойко очолював Нафтогаз і домовився про газові заборгованості перед Росією і Туркменістаном. Влітку 2004-го Кучма відзначив Бойка орденом "Держава" і присвоїв звання Героя України.

В указі це сформульовано так: "за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю".

Бойка – фігурант корупційного скандалу 2011 року, який у ЗМІ відомий як "вишки Бойка", нагадують.

Його підозрюють у причетності до закупівель двох морських бурових вишок через офшорні компанії. Зокрема держкомпанія Чорноморнафтогаз, яка на той час перебувала у підпорядкуванні міністерства під керівництвом Бойка, за результатами тендеру купила ці вишки.

Збитки держави від цієї покупки оцінюють у $400 млн.

У 2019 році на той час кандидат у президенти Бойко разом із очільником політради ОПЗЖ Віктором Медведчуком зустрілися із прем'єр-міністром Росії Дмітрієм Медведєвим і головою правління Газпрому Олексієм Міллером у Москві.

Підозрюваний у державній зраді й сприянні діяльності терористичної організації Медведчук є дійсним членом (академіком) Національної академії правових наук України.

У 1996 році Медведчук захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук на тему "Конституційний процес в Україні: організація державної влади і місцевого самоврядування". У 1997-у – дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук на тему "Сучасна українська національна ідея і актуальні питання державотворення".

Наявність наукового або почесного звання передбачає надбавку до заробітної плати депутата, зокрема:

  • кандидат наук (доктор філософії) – 15% посадового окладу;
  • доктор наук – 25%;
  • почесне звання заслуженого – 20%;
  • почесне звання народного – 40%.

Почесне звання присвоєно 49 нардепам. Наприклад, звання заслуженого працівника сфери послуг має скандальний мажоритарник від "Слуга народу" Микола Тищенко.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити