image
 |  4 2 Березня 2018 | 13:15

Насильство та безкарність за злочини проти журналістів є одними з головних загроз свободі слова в Україні, – Freedom House

Директор представництва міжнародної неурядової організації Freedom House в Україні Метью Шааф заявляє, що насильство над журналістами та безкарність за подібне насильство залишаються загрозою свободі слова по всій Україні.
Про це 02 березня 2018 року повідомляє сайт «Українські Новини».
Про це він заявив в ході дискусії в Національній спілці журналістів України «Загрози свободі слова в Україні».
Незважаючи на значні поліпшення, не можна не говорити про загрози, які залишаються, а деякі стають все більші. Такі як насильство над журналістами, атаки і напади, тиск на журналістів, що пов'язані з комерційними випадками, - сказав він.

За словами Шаафа, в останньому звіті Freedom House за свободу преси Україну оцінили як «частково вільну», використовуючи стандартну методологію, враховуючи плюралізм у засобах масової інформації (ЗМІ), а також рівень безпеки роботи журналістів. При цьому, при загальній тенденції до поліпшення, спостерігається ряд напрямків, де ситуація почала погіршуватися.
Політичний та економічний тиск на ЗМІ змушує їх уникати певних тем. Поширеною в Україні є проблема «джинси». Крім того, не можна забувати, що маргіналізовані частини суспільства не мають можливості висвітлюватися в ЗМІ, тому вони чинять тиск на ЗМІ і психологічні атаки, - підкреслив Шааф.

Не зовсім адекватним, на думку представника Freedom House, є рівень обмеження свобод, що пояснюється міркуваннями національної безпеки через агресію Росії.
Для захисту нацбезпеки українська влада значно обмежила свободу слова під приводом посилення нацбезпеки. У більшості випадків обмежуються політичні питання, а не ті, які можуть нести реальну загрозу нацбезпеці, - заявив він.

Також, на думку експерта, в Україні збільшується кількість кримінальних переслідувань осіб, які підтримують людей, що проживають на Донбасі. Наприклад, переслідування журналістів, блогерів у Харкові, Вінниці та на Волині. Все це теж пояснюється міркуваннями нацбезпеки.
Окремо Шааф зупинився на урядових проектах посилення моніторингу Інтернету, назвавши їх «загрозою свободі слова».
Ми стурбовані, що такий посилений контроль може призвести до тотального контролю діяльності людей в Інтернеті та цензурі, - резюмував він.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити