image
 |  4 2 Листопада 2023 | 17:14

Настрій критичний, але оптимістичний – результати опитування українців

Українці вірять в перемогу над Росією та вважають, що за час війни, попри всі відомі проблеми, є чим пишатися і кого похвалити. Саме так можна визначити загальні висновки на підставі результатів соціологічного дослідження, проведеного компанією Active Group за підтримки Future Research Foundation – "Досягнення та проблеми в Україні очами українців".

Повна версія дослідження – за посиланням.

Результати дослідження представив засновник дослідницької компанії Active Group Андрій Єременко. За його словами, опитування показало, що спостерігається формування серед українців стійкого суспільного консенсусу, що є перемога для України.

Отже, більшість опитаних вважає перемогою України повну поразку Росії.

Подібний консенсус є й щодо того, що робити з проросійськими "агентами впливу".

Крім того, 72,1% опитаних в цілому підтримують заборону московської церкви (УПЦ МП). Варто зазначити, що порівняно з листопадом 2022 року зменшилася кількість й тих, хто не мав позиції щодо "бану" московського патріархату: так, у листопаді 2022-го важко було відповісти 25,6% опитаних, а в листопаді 2023-го таких виявилося 15,6%. Очевидно, перерозподіл пішов на користь позитивному рішенню.

Більш-менш однозначні українці й в оцінці ролі телеканалів "медведчуківського пулу" в підготовці російської агресії проти України.

Інакша ситуація спостерігається в царині визначення "перемог" (досягнень країни) за час війни.

Оцінка проблем відповідна.

Майже однаково українці оцінюють важливість проблем, які стоять перед Україною.

Інакша ситуація, коли українці визначають відповідальних за виникнення проблем.

Якщо розглядати відповідальність за стан справ в країні в розрізі інституцій, то Верховна Рада України є лідером по "вині".

Щодо бажаного звільнення посадовця як політичну відповідальність за проблеми країни, відповіді респондентів розподілились так:

Українці загалом уявляють бажаний напрямок змін у країні.

Є в опитаних й усталені опції: що робити з державним апаратом та інституціями, які відповідальні за "зради" та проблеми.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити