image
 |  243 6 Грудня 2023 | 12:26

Наступ на українську мову під прикриттям євроінтеграції недопустимий, - фракція ВО "Свобода" у Волинській облраді

Наступ на українську мову і згортання українізації під прикриттям євроінтеграції категорично недопустимий і має бути зупинений.

Про це йде мова у заяві фракції ВО "Свобода" у Волинській обласній раді, яку озвучив першим заступник голови Волинської облради Юрій Поліщук.

"Сьогодні ведеться боротьба за існування нашої держави, існування нашої нації! В той час, як наші воїни протистоять на східних і південних рубежах нашому споконвічному ворогу, окремі можновладці здають національні інтереси, за які гинуть наші герої. Урядова ініціатива по повному згортанню українізації під виглядом захисту нацменшин і, ніби, на виконання наших зобовʼязань перед партнерами - перший дзвіночок. Йдеться про євроінтеграційний законопроєкт №10288 щодо захисту національних меншин, який Кабінет Міністрів вніс на розгляд до Верховної Ради. Проте, цей документ миттєво викликав хвилю обурення як такий, що критично звужує права української мови, а також загрожує звести нанівець тривалу важку працю над дерусифікацією освіти, медіа, реклами й книговидавництва. Це є найбільшою загрозою реваншистських змін до мовного законодавства за останні роки. Фактично цим законопроєктом уряд пропонує значною мірою повернути мовну політику у часи Януковича та закону «Ківалова-Колесніченка». 

Під приводом захисту прав нацменшин, передбачаються для будь-яких мов меншин, в тому числі російської, широкі можливості в навчальному процесі, на телебаченні, в рекламі, у виборчій агітації, у видавничій сфері.

Зокрема:

Нині, відповідно до законодавства про медіа 90% мовлення загальнонаціональних каналів та 80% регіональних повинні бути українською мовою. Решта 10-20% можуть бути мовою нацменшин. Натомість урядовий законопроєкт пропонує наступне: якщо телеканал веде мовлення мовою нацменшини, то українською будуть зобов’язані заповнити лише 30% ефіру, те саме стосується і радіостанцій. Таким чином, через декілька років зможуть легально діяти на 70% російськомовні телеканали й радіостанції.

Новий законопроєкт також передбачає рекламу чи будь-які матеріали виборчої агітації в місцях, де живуть нацменшини, без українськомовних версій. Чинне законодавство про освіту та мову визначає, що частка навчання українською в школах для нацменшин має складати не менше від 30%. Урядовці пропонують звести її до 3-4 предметів державною. Норма стосуватиметься нацменшин, мови яких належать до мов ЄС. Законопроєкт дозволяє вчитися мовою нацменшини і лише українську мову, літературу та історію України вчити українською.

Те, що пропонується зараз, – це, по суті, виконання угорських вимог, що українська мова знову зводиться до кількох предметів. І, по суті, це робиться для того, щоби діти стали заручниками політики Орбана і інших популістів. Тож, якщо ухвалять 10288, випускники шкіл національних меншин матимуть складнощі з інтеграцією в українське суспільство. Також пропонується дозволити повністю навчатися будь-якою мовою країн ЄС у приватних ВНЗ, де українська буде лише одним із предметів. А це порушує статтю 13 Конституції України, за якою всі суб’єкти права власності рівні перед Законом.

Законопроєкт дає можливість створювати книгарні з асортиментом видань російською, як мовою національної меншини. Вимогу видавати принаймні 50% назв книжок українською не поширюватимуть «на видавничу продукцію, видану мовами національних меншин». Книгарні так само зможуть обійти припис про половину асортименту українською мовою. Для цього досить назватися спеціалізованою книгарнею для реалізації прав національних меншин. У такому разі всі видання там можуть бути російською. Урядовий законопроєкт дозволяє використовувати російську мову в рекламі, публічних, культурно-мистецьких і видовищних заходах у населених пунктах, у яких традиційно (понад 100 років) мешкають росіяни або становлять значну частину його населення (понад 15%).

Та чи 15% аж така значна цифра, аби ставити під загрозу національну безпеку?

Цей документ штучно протиставляє захист прав національних меншин і захист української мови. Крім того, він загрожує повторною русифікацією публічного простору через повільне, але критичне звуження прав української мови. В той час, як наші воїни віддають своє життя і здоров’я на передовій ми з вами повинні відстоювати наші національні інтереси на мовному, освітньому, релігійному, культурному фронтах", - наголошується у заяві.

Фракція ВО «Свобода» у Волинській обласній раді виступає категорично проти запропонованих КМУ норм у законопроєкті 10822 і закликає народних депутатів не підтримувати цей законопроєкт.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити