image
 |  112 27 Грудня 2023 | 18:13

Наступною жертвою РФ може стати Фінляндія

Росія погрожує країнам НАТО почати проти них війну.

Часто наступною жертвою РФ вважають Фінляндію, яка має з агресоркою спільний кордон. Про це йдеться у новому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Один із пов'язаних із Кремлем російських мілблогерів стверджував, що Фінляндія стає "другою Україною". Він акцентував на паралелях між російськими наративами про Україну та Фінляндію і припускав, що територіальні та ідеологічні цілі Росії не зупиняються на війні в Україні.

Зокрема, блогер заявив, що зараз США мають доступ до 35 військових баз у Фінляндії, Швеції та Данії, зокрема, до фінської бази, яка розташована за 137 кілометрів від кордону з Росією. США нещодавно підписали угоди про співпрацю в галузі оборони як з Фінляндією, так і зі Швецією, які надають американським військам доступ до своїх військових баз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали ще одне затонуле судно у Феодосії

"Блогер також стверджував, що Фінляндія стає "другою Україною" через нібито відомість фінських неонацистських організацій і ймовірне зростання фінських націоналістичних рухів, таких як Карельський національний батальйон", - йдеться у повідомленні.

Посилання мілблогера на концепції неонацизму та націоналізму перегукуються з деякими основними наративами, які Кремль використовував для виправдання повномасштабного вторгнення в Україну.

Аналітики також звертають увагу, що нещодавно Росія вжила заходів щодо військової позиції проти Фінляндії шляхом відновлення Ленінградського військового округу, який матиме зону дій в основному вздовж російсько-фінського кордону.

Аналітики ISW уже зазначали, що Росія прогне досягнути максималістських цілей в Україні. Дедалі агресивніша риторика Росії та її військова позиція щодо Фінляндії свідчить про те, що Росія зберігає експансивні цілі за межами поля бою в Україні. Це особливо актуально через нещодавній вступ Фінляндії до НАТО.

Водночас аналітики не вважають, що Росія має поточний військовий потенціал або намір загрожувати Фінляндії або будь-якому члену НАТО у військовому плані. Однак, риторика викликає занепокоєння щодо довгострокових цілей Росії.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити