image
 |  2 19 Вересня 2021 | 11:37

НАТО «під сумнівом» і «брехня» від США та Австралії: скандал через AUKUS набирає обертів

Франція настільки обурена одностороннім розривом контракту на підводні човни з боку Австралії, що навіть поставила під сумнів міцність союзу в НАТО. 18 вересня французький міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан виступив із вкрай різкою критикою «колишніх партнерів».

Про це повідомляє «24 канал».

Він, зокрема, сказав, що посла з Лондону не відкликали тільки тому, що й так звикли до «британського опортунізму». А от відповідний акт щодо Вашингтона та Канберри – це демонстрація того, наскільки масштабною є проблема.

Міністр у справах Європи та закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан 18 вересня дав інтерв'ю телеканалу France 2. У ньому дипломат дуже жорстко пройшовся по всіх учасниках новоствореного блоку AUKUS – Сполучених Штатах Америки, Великій Британії та Австралії.

«Брехня» США та Австралії

Укладання оборонного блоку AUKUS, про який Франція дізналася за годину до самого факту, у Парижі охарактеризували так:

«Була брехня, було лукавство, було серйозне порушення довіри, була зневага. Тому між нами не все в порядку».
«Той факт, що вперше в історії відносин між США і Францією ми відкликаємо нашого посла для консультацій, є серйозним політичним актом, який показує масштаби кризи, який існує зараз між нашими країнами», – наголосив глава МЗС Франції Ле Дріан.

І додав, що «методи Байдена стали дуже схожими на методи Трампа».

«Ми відкликали наших послів, щоб бодай спробувати показати нашим колишнім країнам-партнерам, що ми дуже сильно невдоволені», – підсумував міністр.

НАТО «під сумнівом»

Жан-Ів Ле Дріан переконаний, що після того, як США самостійно вирішили вивести війська з Афганістану, а поготів і після того, як Австралія усього за кілька годин вирішила розірвати надважливий оборонний контракт з Парижем:

«Слід також поставити під сумнів міцність союзу» зі зазначеними країнами у рамках НАТО. Адже партнери «розмовляють один з одним і демонструють взаємоповагу, чого у цих випадках не було».

За словами французького міністра, у 2022 році в НАТО будуть формувати нову стратегію, і події 2021 року на неї безумовно вплинуть. Дипломат не сказав, як саме, але натякнув, що у Європейському Союзі мали б задуматися над створенням власного окремого безпекового альянсу.

«Вічно опортуністичний» Лондон

Глава МЗС Франції Ле Дріан пояснив, чому послів у США та Австралії відкликали, а з Британії – ні:

«Ми відкликали наших послів для переоцінки ситуації. Щодо Великої Британії, у такому кроці нема потреби. Ми знаємо про їхній вічний опортунізм. Британія у всьому цьому небагато грає ролі й чимось схожа на п'яте колесо», – додав міністр.

Коротко про новий оборонний союз Австралії, США і Великої Британії

Австралія, Велика Британія і США 16 вересня оголосили про створення нового партнерства AUKUS для зміцнення співпраці в Індо-Тихоокеанському регіоні.

І все б нічого, але, по-перше, блок, як кажуть аналітики, очевидно антикитайський (і Китай вже висловив протест щодо цього). По-друге ж, Австралія тепер отримає за допомогою американських і британських технологій 8 підводних човнів з атомними двигунами.

У підсумку раніше укладений контракт на будівництво субмарин із Францією втратив сенс, і Канберра його розірвала в односторонньому порядку. У Франції це розцінили як удар у спину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У світі з'явився новий військовий альянс: для чого США, Британія й Австралія створили AUKUS?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити