image
 |  5 15 Червня 2019 | 10:06

Націоналісти в новій ВР ініціюватимуть розрив дипвідносин з РФ, відмову від Мінського процесу та заміну «нормандського» на «будапештський» формат

Перші законодавчі ініціативи об'єднаних сил українських націоналістів після обрання нової Верховної Ради стосуватимуться зовнішньополітичних кроків, які допоможуть швидше припинити війну на Донбасі, - це відмова від Мінського процесу, заміна "нормандського" формату переговорів на "будапештський" і розрив дипломатичних відносин із Російською Федерацією.

"Ми запропонуємо законопроекти, які зобов'яжуть наше зовнішньополітичне відомство змінити "нормандський" формат (переговорів - IФ) на "будапештський" формат. Ми вважаємо, що сьогоднішній формат переговорів - Франція, Німеччина, Росія, Україна, який називається "нормандським", - не дасть позитивного результату - завершення цієї війни", - сказав лідер ВО "Свобода" та перший номер єдиного націоналістичного списку за багатомандатним округом Олег Тягнибок на прес-конференції першої п'ятірки об'єднаних сил націоналістів в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Він наголосив, що через тиск французького та німецького бізнесу на свої уряди Париж і Берлін "дуже часто займають у московсько-українському протистоянні сторону не України".

"Ми вважаємо, що основними стратегічними партнерами України сьогодні є США та Велика Британія, і саме вони мають бути за столом переговорів, якщо ми хочемо якомога швидше завершити цю війну, й завершити її на умовах України. Тільки ці країни можуть поставити в певні рамки РФ", - зазначив Тягнибок.

За словами політика, законодавчі ініціативи націоналістів також стосуються тиску на західні країни в питанні посилення санкцій проти країни-агресора.

"І третя ініціатива - збільшення санкцій всередині української держави", - розповів Тягнибок.

За його словами, неприпустимо, коли вже більше п'яти років триває війна з Росією, а в Україні процвітає московський бізнес.

"Ми вважаємо правильним розрив дипломатичних відносин із Російською Федерацією. Ми вважаємо правильним повністю заблокувати цей бізнес на крові. Будь-які економічні відносини з країною-агресором і з окупованими територіями сьогодні мають бути припинені", - сказав Тягнибок.

За словами другого номера в списку об'єднання, позафракційного народного депутата, лідера партії "Національний корпус" Андрія Білецького, націоналісти наполягатимуть на незаконності Мінського процесу та на його припиненні.

"Усе, що було підписано в Мінську, - це антиконституційні речі, які загрожують федералізацією України й офіційним визнанням Києвом терористичних організацій, їхніх структур, бойовиків тощо. Тому - припинення безглуздого Мінська, який укотре, уже при (президенті України Володимирі - ІФ) Зеленському і другому приході Кучми (представник України в Тристоронній контактній групі, другий президент України Леонід Кучма - ІФ) показав, що за ним стоїть нульова результативність і зрада національних інтересів", - заявив Білецький.

За його словами, необхідно також виконати аудит оборонного сектора країни, зокрема Міноборони та Збройних сил.

"Аудит не "Укроборонпрому", а всієї оборонної сфери, насамперед самої армії. Ми маємо оцінити стан армії, надлишкового майна й багатьох інших речей. Доки не зроблено аудит - немає жодної стратегії розвитку українських Збройних сил", - сказав він.

За словами політика, ще однією важливою законодавчою ініціативою націоналістів є закон про армію територіальної оборони за фінським, швейцарським зразком, що "дасть можливість кадровій українській армії мати потужний резерв у разі найгірших ситуацій".

Читайте також: Об'єднані сили націоналістів ідуть до ВР, щоб протистояти реваншу проросійських сил і домогтися досягнення миру на українських умовах

Важливим для об'єднаних націоналістів також є і питання соціального забезпечення військовослужбовців. "Одна з ключових проблем сучасної української армії - це постійна втрата фахівців. Ми готуємо людей, люди кров'ю отримують фантастичний досвід, якого не має жодна країна світу. Але потім ми їх втрачаємо, тому що в цих людей немає майбутнього, тому що в їхніх сімей немає майбутнього, немає повноцінного соціального забезпечення", - пояснив Білецький.

"Ми є прихильниками, щоб через поліграф, детектор брехні пройшли не тільки українські чиновники, а й представники генералітету, Генштабу Збройних сил України, Міністерства оборони стосовно їх можливої співпраці з російськими спецслужбами та їх участі в незаконних тендерах", - додав Тягнибок.

Як повідомлялося, 10 червня партії "Національний корпус", "Свобода" і "Правий сектор", ветеранські та громадські організації ухвалили рішення про участь у позачергових парламентських виборах єдиним націоналістичним блоком із подальшою консолідацією патріотичних об'єднань та організацій. Ці політсили ухвалили рішення про участь у позачергових парламентських виборах єдиним націоналістичним блоком.

Очолив об'єднаний список націоналістів лідер "Свободи" Олег Тягнибок. За ним ідуть лідер "Нацкорпусу", позафракційний нардеп Андрій Білецький, лідер Національного руху "Дія", екс-лідер "Правого сектора", позафракційний нардеп Дмитро Ярош, а також нинішній лідер "Правого сектора" Андрій Тарасенко. Під номером 5 у списку - екс-віце-спікер парламенту та кандидат у президенти від "Свободи" 2019 року Руслан Кошулинський.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити