image
 |  7 3 Січня 2022 | 18:02

Науковці довели, що IQOS та інші бездимні продукти зменшують шкоду від куріння

Як часто ви чули, що крапля нікотину вбиває коня? Чи що нікотин спричиняє онкологію? Звіт Scientific Updates розвінчав ці та інші міфи, пов'язані з нікотином.

Наслідки куріння можуть спричинити 20 видів та підвидів онкології. Однак нікотин не є причиною їхнього розвитку. Це природна речовина, що міститься в томатах, картоплі, чайному листі та інших продуктах родини пасльонових. Нікотин виробляється і у людській печінці, беручи участь у обміні речовин. У процесі куріння нікотин починає надходити в організм ззовні, і печінка перестає виробляти його самостійно. Так виникає залежність.

Однак у процесі куріння сигарети в організм потрапляє не лише нікотин. Разом із сигаретним димом курець вдихає 6000 небезпечних хімічних речовин, у тому числі канцерогенів. Вони вивільняються у процесі горіння тютюну – температура на кінчику сигарети підвищується до 9000С, що провокує хімічну реакцію. Впливу цих речовин піддається не лише сам курець, а й люди навколо.

Нікотин викликає залежність, але основну шкоду організму завдає не він, а продукти горіння. Для тих курців, які з якихось причин не можуть відмовитись від нікотину, вчені розробили альтернативні продукти, що виключають горіння та дим. Вони доставляють нікотин у кров через шкіру (пластирі) або слизову оболонку (електронні сигарети, системи для електричного нагрівання тютюну). Остання група бездимних продуктів повторює ритуал куріння та зберігає швидкість доставки нікотину в організм, тому такі продукти вважаються найбільш ефективними альтернативами сигаретам при хімічній та психологічній залежності. А аерозоль, що утворюється замість диму, зменшує кількість шкідливих і потенційно шкідливих речовин до 95%.

Щодо пасивного куріння дослідження довели, що використання якісних та перевірених електронних систем у приміщенні не впливає негативно на повітря, а отже, і на людей навколо.

В останньому звіті Scientific Updates зібрано наукові дані про вплив сигарет та нікотинвмісних продуктів на здоров'я людини. Наприклад, під час клінічних досліджень, проведених Luedicke et al. та Haziza et al., в учасників, які перейшли з сигарет на системи для електричного нагрівання тютюну (IQOS), спостерігалося зниження рівня СО у крові вже через 24 години. Це зниження було майже таким самим, як у тих, хто кинув палити. Згідно зі звітом, після переходу на IQOS протягом 1-5 днів у користувачів скоротився вміст окису вуглецю в крові. Після трьох місяців спостерігалося поліпшення функції дихання та полегшення кашлю, зменшення запалення, пов'язаного з курінням, зниження окислювального стресу та рівня холестерину. А після півроку – нормалізувалась функція роботи легень порівняно з періодом, коли користувачі курили сигарети, та знизився загальний ризик для здоров'я.

IQOS у 2020 році отримав статус продукту з модифікованим ризиком від Управління з продовольства та медикаментів (FDA). Управління також видало дозвіл на продаж пристрою в США, зазначивши, що комерціалізація цього продукту може позитивно вплинути на рівень громадського здоров'я. А у жовтні цього року британський уряд дозволив виробникам електронних сигарет проходити ліцензування нарівні з іншими ліками. Це означає, що на державному рівні лікарі можуть виписувати електронні сигарети тим пацієнтам, які не можуть кинути курити звичайні сигарети.

Повна відмова від куріння та нікотину є найкращим рішенням для виключення ризиків розвитку пов'язаних з курінням захворювань. Але якщо кинути неможливо, кожен курець повинен мати достовірну інформацію про альтернативи. Їх використання дозволить зменшити шкоду всім системам організму порівняно з продовженням куріння. Докладніше про властивості бездимних продуктів читайте у матеріалі Liga.net.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити