image
 |  4 15 Грудня 2022 | 13:14

Навіщо Росія перекинула в Білорусь літаки та що відбувається на полігонах

Росія продовжує перекидати в Білорусь військових для подальшого доукомплектування своїх підрозділів.

Ворог направив і свої літаки з "Кинажалами" на аеродром РБ, що вказує на нарощування росіянами потужностей для авіаударів по Україні. Про це під час брифінгу 15 грудня заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

"На території Білорусі з середини жовтня триває нарощення російської військової присутності. В рамках розгортання регіонального угруповування проходять підготовку та бойове злагодження російські підрозділи 2-ї мотострілецької дивізії першої танкової армії західного військового округу", - розповів Громов.

За його словами, до проведення зазначених заходів в якості "інструкторів" також залучаються військовослужбовці ЗС Білорусі.

"Таким чином Кремль використовує офіцерський склад та полігонну інфраструктуру Білорусі для відновлення боєздатності існуючих. А також підготовки новостворених підрозділів ЗС РФ", - пояснює Громов.

Військові РФ, зокрема мобілізовані, "висловлюють занепокоєння", що останнім часом офіцери перестали доводити до особового складу будь-яку інформацію щодо термінів їхнього навчання та перебування в Білорусі. А також їх подальших дій.

"Продовжується переміщення на територію Білорусі озброєння і військової техніки для комплектування підрозділів російських окупантів. Так, минулого тижня на полігони "Обуз-Лісновський" та "Лосвідо" переміщено по одному батальйонному комплекту танків", - каже Громов.

При цьому, він звернув увагу, що на цьому тижні противник перекину на аеродром "Мачулищі" 3 літаки МіГ-31К, які є носіями гіперзвукових ракет "Кинжал". А також літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У.

"Це свідчить про нарощування можливостей агресора наносити авіаційні удари по території України. Хочу наголосити, що на даний час на території Білорусі відсутні необхідні компоненти повітряного угруповування, яке може забезпечити діяльність та авіаційну підтримку військ в ході проведення противником наступальної операції", - акцентував Громов.

Він пояснив свої слова прикладом, як в лютому поточного року, до початку агресії РФ, на території Білорусі було розгорнуто авіаційне угруповування ЗС РФ. У його складі був один літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У, 32 штурмовики, 15 винищувачів та 77 вертольотів.

"З урахуванням інших наявних даних можна зазначити, що на даний час ймовірність проведення ворогом наступальної операції з території Білорусі залишається низькою. Водночас, прикордонний комітет Білорусі до 1 березня 2023 року продовжив обмеження на в'їзд та перебування громадян в прикордонній смузі в районах Гомельської області, що межує з Київською та Чернігівською областями", - підсумував Громов.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити