image
 |  103 3 Січня 2024 | 20:14

Найбільший обмін полоненими: Україна повернула понад 200 захисників

Президент Володимир Зеленський заявив, що 3 січня Україна повернула з російського полону понад 200 військових. Обмін відбувся за посередництва Об'єднаних Арабських Еміратів.

Про це глава держави повідомив у своєму Telegram-каналі.

Зеленський зазначив, що серед звільнених: солдати, сержанти, офіцери — воїни ЗСУ, Національної гвардії, ВМС і прикордонники.

"Частина захисників боронила Маріуполь і "Азовсталь", — вказав президент. У Координаційному штабі з питань поводження із військовополоненими поінформували, що цей обмін став найбільшим за кількістю повернутих оборонців від початку повномасштабного вторгнення РФ.
Так, додому повернулися 230 українських військових:
  • ЗСУ — 130 людей (серед них ТрО — 14, ВМС — 14);
  • Нацгвардії – 55;
  • Державної прикордонної служби — 38;
  • Національної поліції — 1.
  • Україна також звільнила 6 цивільних, які були незаконно позбавлені волі.
Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 людини), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48).
Більшість звільнених — чоловіки (225), п'ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 воїнів, 11 — офіцери.
У Координаційному штабі також висловили подяку Об'єднаним Арабським Еміратам "за активну участь у реалізації цього обміну".
Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець підкреслив, що 2024 рік дав старт 49 обміну військовополоненими.
"І нині вже 2 828 захисників удома", — додав омбудсмен.

Своєю чергою начальник Головного управління розвідник Міноборони Кирило Буданов наголосив, що цей обмін був "дуже складним".

"Нарешті, через значний проміжок часу, нам вдалося провести дуже складний обмін. Цей обмін готувався досить довго", — зауважив генерал-лейтенант.
Востаннє обмін полоненими відбувся у серпні 2023 року. Тоді додому повернулись 22 українських військовослужбовці.
19 грудня 2023 року президент Володимир Зеленський розповів, що процес обміну полоненими ускладнений, але "трек відкриється".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити