image
 |  9 6 Лютого 2023 | 20:16

Наймолодшій пацієнтці немає року: діти на Волині хворіють на туберкульоз

На Волині – спалах туберкульозу. Недуга почала стрімко поширюватися серед дітей. Лише за місяць цього року сухоти діагностували у 27 маленьких волинян. У той час, як за увесь 2022-й на туберкульоз перехворіли лише 19 діток. Наймолодшій пацієнтці усього 11 місяців.

Про це йдеться в сюжеті 12 каналу.

Зараз дівчинку лікують в обласному фтизіопульнологічному центрі в Луцьку.

Лікарі кажуть, що дівчинка була вакцинована.

За словами медиків, статистика захворювань на туберкульоз за перший місяць 2023 року неабияк насторожує. Станом на лютий сухоти діагностували у 27 дітей, а той час, як за увесь 2022-й на туберкульоз перехворіли лише 19 діток.

«Цих дітей заразили або батьки, або близькі, або люди, з якими вони контактували. Тож відповідно ми маємо недовиявлення хвороби серед дорослого населення. Дві дитини в середньому стані важкості. Всі інші - в задовільному», - каже директорка КП «ВОФМЦ» Наталія Чурсіна.

Тобто лікуються амбулаторно. На жаль, цьогоріч вже є летальний випадок. Через пізнє виявлення хвороби померла 4-річна дитина. За словами Наталії Чорсіної, більшість дітей, у яких виявили туберкульоз - вакциновані. Вона додає, що БЦЖ не захищає від хвороби, а зменшує летальність і сприяє легшому перебігу хвороби у випадку зараження.

«У нас були перебої з поставкою вакцини БЦЖ. І не всі батьки вакцинували своїх дітей. Тому я би радила батькам, в кого не щепленні діти, звернутися до сімейного лікаря для того, щоб пройти обстеження», - говорить Наталія Чурсіна.

Згідно з рекомендаціями, вакцинувати дітей мають на третій день життя.

«За 2022 рік в нас було вакциновано проти туберкульозу 86,5%. У порівнянні з 2021 роком кількість зросла. Але був період , коли ця вакцина в нас була відсутня», - каже заступниця директора КП «Луцький клінічний пологовий будинок» Олена Курак.

Тож діти отримували щеплення дещо пізніше у поліклініках. Цьогоріч від вакцинації було менше відмов, порівняно із січнем 2022 року.

«Як правило ці відмови грунтуються на особистих причинах, релігійних переконаннях. Є й пацієнти, яких ми не вакцинуємо у зв'язку з їхнім станом», - директор КП «Луцький клінічний пологовий будинок» Сергій Сябрук.

Головне протипоказання - вага немовляти менша 2 кілограмів. Коли дитя набирає масу і стан покращується, щеплюватись можна. До того ж на Волині є так звані «джин експерти», які дозволяють виявити

«Такі апарати є у Володимирі, Нововолинську, Камінь-Каширську, Маневичах та Луцьку», - каже Наталія Чурсіна.

Лікарі кажуть, що на спалах хвороби також вплинув коронавірус, через який значно погіршився стан імунітету населення. Вплинула на це й робота «первинки», коли тривалий час пацієнтів обслуговували онлайн. Додала свого і війна. Адже організм стає більш вразливіший і недуга може розвиватися на фоні стресу. Тож лікарі закликають і дітей, і дорослих приділяти більше уваги здоров'ю та частіше обстежуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські поліцейські встановили зловмисників, які ошукували громадян на сотні тисяч гривень по всій країні (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити