image
 |  4 20 Березня 2021 | 15:12

Назвали продукти, які утворюють карієс на зубах

Більшість ще з дитинства знає, що цукерки та газована вода шкідливі для здоров'я зубів.

Та це далеко не повний перелік продуктів, які мають негативний вплив на них, розповіла стоматологиня Наммі Патель в інтерв'ю LIVESTRONG.com.

За її словами, кислі продукти та ті, що прилипають до зубів, є найгіршими для їхнього здоров'я, тому що вони зношують захисну зубну емаль. Внаслідок цього люди стають більш вразливими до інфекцій. Споживання цих продуктів також призводить до пожовтіння зубів та підвищеної чутливості.

Також шкідливі для зубів сухарики, чипси, крекери та інші вуглеводи. Саме вони міцно прилипають до зубів.

"Вуглеводи прилипають до зубів і розщеплюються на цукор. Результатом є партія бактерій у роті, яка призводить до розвитку карієсу. Ось чому липкі продукти з високим вмістом цукру, такі як цукерки та печиво, також можуть погано впливати на зуби. Треба обмежити споживання цих продуктів або обов'язково чистити зуби після їх вживання", – каже лікарка.

Шкідливі також продукти, що викликають кислотний рефлюкс. Це небезпечно для зубів через багаторазове потрапляння шлункової кислоти до рота. За даними Національного інституту діабету та хвороб органів травлення та нирок (NIDDK), найчастіше кислотний рефлюкс спричиняють кислі продукти, такі як цитрусові та помідори; алкоголь; шоколад; кава та інша їжа та напої, що містять кофеїн; їжа з високим вмістом жиру; м'ята; гостра їжа.

Лимонна вода також шкідлива для зубів.

"Лимонна вода корисна для організму, але шкідлива для зубів. Тому що так ви купаєте зуби в лимонних кислотах. Щоб запобігти шкоді, треба пити воду з додаванням лимону через соломинку", – стверджує лікарка Патель.

Погано пити ароматизовані газовані напої. Якщо улюблений газований напій містить фруктовий сік, цукор, натуральні ароматизатори або лимонну кислоту, то це пошкоджує емаль. Краще їх пити раз на день, або відмовитись взагалі.

Постійні перекуси теж шкідливі для зубів. Після кожного приймання їжі водневий баланс (рН) рота падає (нижчий рН є більш кислим середовищем).

"Якщо ви їсте постійно, рівень кислоти у роті збільшується, тож ви більш схильні до карієсу", – каже Патель.

Фахівці рекомендують планувати триразове харчування та два перекуси протягом дня. Після приймання їжі полоскати рот водою та підтримувати водний баланс. Вода також захищає від сухості в роті, що зменшує ризик розвитку карієсу.

Дослідження 2019 року показало, що варто обмежити споживання цукру, насичених жирів та солі. Натомість слід збільшити вживання свіжих фруктів, овочів, горіхів і насіння, цільного зерна, бобових, риби та нежирного м'яса; пити багато води протягом дня.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити