image
 |  2 2 Травня 2020 | 17:45

Не тільки Світязь: через відсутність опадів на Волині міліють річки та озера

У зв'язку з погодніми умовами на Волині міліють річки, озера, падає рівень грунтових та артезіанських підземних вод.

Про це розповів Суспільному заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук.

За його словами, з початку року на Волині щомісяця випадало до 80% від норми опадів, у квітні випало тільки 15% опадів від норми. Через це, з його слів, міліє одне з найбільших озер України – Світязь. Подібне було у 1970-х роках. 

"Біля Світязя є Копаївська осушувальна система, ми встановили там шандори і затримали воду.Більше ста тисяч кубів води було закумульовано в канавах. Але знайшовся якісь товариш, взяв пилку і на трьох спорудах порізав ці шандори, повикидав, та скинув воду. На сьогодні її набрати, в принципі, неможливо, до того рівня, до якого вона була", – розповів заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук.

Поліпшити ситуацію з водністю Шацьких озер можна, зробивши реконструкцію меліоративних систем, – розповідає Ростислав Кравчук. Каже: на проектно-кошторисну документацію облрада виділила 300 тисяч гривень, проектна група уже працює на місці. 

"З початку тижня працює проектна група на місці, вони там і будуть виконувати проектні роботи по відновленню поки державної меліоратиіної мережі . Це - 15 гідротехнічних споруд, ремонт капітальний, і 43 кілометри каналів, роблять проект. Крім того, там ще є 187 кілометрів внутрішнь-господарської мережі меліоративної і і 162 споруди, які знаходяться на балансі сільських рад і Шацької ОТГ. Це вже буде другий етап, бо кошти великі, за нашими попередніми розрахунками на відновлення цієї господарської мережі потрібно понад 10 мільйонів гривень", – додав він.  

Детальніше про це – в сюжеті телеканалу UA:Волинь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дощі та грози: оприлюднили прогноз погоди на найближчі три доби

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити