image
 |  13 29 Листопада 2022 | 08:28

Не замком єдиним: Що варто побачити у Луцьку?

Навіть у важкі часи можна пізнавати Україну. Луцьк розташований на північному заході країни, ніби й недалеко, але небагато франківців там були.

Якщо є бажання відвідати, столицю Волині, Репортер розкаже, що там робити.

Що подивитись у Луцьку

Луцьк – обласний центр Волині з населенням майже 218 тисяч. Історичний центр – старовинний, брукований і зовсім невеликий. Тут не знайти будинків, вище двох поверхів. Луцьк – одне з найстаріших міст України, вважається, що його збудували близько 1000 року.

Більшість знає хоча б про одну місцеву пам’ятку – замок Любарта, зображений на купюрі 200 гривень. Але тут є більше місць, які заслуговують на увагу.

Замок Любарта

Але почнімо з найвідомішого. Замок Любарта або Луцький замок – пам’ятка архітектури національного значення. Його три вежі з’єднує оборонна стіна. Звідти відкривається краєвид на місто й річку Стир.

Замок почали зводити за часів правління Любарта, сина Великого князя литовського Гедиміна. У 1340 році Любарт став Великим князем Волинським і Галицьким.

Насправді найвідоміші тутешні вежі – це Верхній замок, а був ще другий, Окольний, від якого нині збереглася лише вежа князів Чорторийських.

Вхідний квиток для дорослих – 50 грн, для дітей – 30 грн. Також можна замовити екскурсію. На території двору, поміж оборонних стін, а також у самій фортеці є кілька музеїв, серед яких – Музей дзвонів. Але багато з них у міжсезоння закриті. Дерев’яними сходами можна піднятися на кам’яні мури й поглянути між зубців на місто. Довше, ніж пів години в холодний сезон виділяти на оглядини точно не варто.

Будинок архітектора Голованя

Його ще називають будинком з химерами, а ще більше він схожий на вигадливі творіння відомого каталонського архітектора Антоніо Ґауді.

Микола Головань – архітектор з Волині, який мешкав у Луцьку та створював для міста скульптури. За це отримав земельну ділянку біля Стиру, спорудив там будинок і прикрасив його на свій манір. Так двоповерхова будівля обросла балкончиками, колонами та огорожею різних відтінків. Попереду – скульптури на п’єдесталах, лавки – ніби сад із каменю. Автор називав споруду «будинком-вернісажем», всередині й зовні – приблизно 500 творів.

Раніше відвідувачі могли застати самого архітектора, який з радістю розповідав про своє творіння. На жаль, 1 лютого 2022 року Микола Головань, почесний громадянин Луцька, помер. У будинку його дружина планує відкрити музей.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків

Найбільший в Україні музей сучасного мистецтва розташувався на території колишнього заводу з виробництва штучної шкіри. Зараз там культурно-розважальний центр «Адреналін-Сіті». Площа музею – близько 5 000 квадратних метрів. Власники артпростору – родина меценатів з Луцька – Віктор і Леся Корсаки, усі роботи експозиції – їхня приватна колекція.

У музеї представлені роботи понад 100 українських митців. Раніше тут було шість осередків – з роботами львівських, закарпатських, київських, харківських, дніпровських та одеських митців. Проте зараз, через повномасштабну війну, більшу частину постійної експозиції вивезли в надійне місце. Поки тут демонструють тимчасові виставки робіт Емми Андрієвської, Сергія Радкевича, Анатолія Твердого, Оксани Чепелик, Наталії Проданчук та інших. Картини, скульптури та інсталяції розміщені на трьох поверхах музею.

Розташований «Адреналін-Сіті» на вулиці Карбишева, 1, на північній околиці міста. Доїхати туди можна громадським транспортом з центру десь за пів години.

Все про Лесю Українку

Українська поетеса Леся Українка народилася в Новограді-Волинському, а в Луцьку жила недовго. Все ж багато місць у місті названі на її честь.

Найважливіша пам’ятка, пов’язана з життям поетеси, – будинок Косачів. Він розташований на затишній вуличці неподалік замку. Тут колись була канцелярія повітового мирового посередника, цю посаду займав Петро Косач. Кілька років тут мешкала і його донька, відома під псевдонімом Леся Українка.

Іменем поетеси названий і Волинський національний університет. Помпезна будівля з колонами колись належала комітету компартії, але на початку двотисячних її передали вишу. Попереду будівлі – пам’ятник Тарасу Шевченку. Від парку до будівлі ведуть каскадні сходи, а згори – краєвид на частину міста.

А пам’ятник Лесі Українки стоїть на Театральному майдані. Як зрозуміло з назви, також тут розташований Луцький драмтеатр.

Церкви й собори

Найгарніший храм Луцька – Собор святих апостолів Петра і Павла. Це колишній костел єзуїтів, який зараз є пам’яткою національного значення. Над комплексом будівель працювали кілька архітекторів, серед яких – італійці Джакомо Бріано й Бенедетто Моллі.

Будівлі костелу і колегіуму прикрашені скульптурами й баштами. Всередині також багато мистецьких творів. Костел діючий, належить римо-католикам Волині та Рівненщині. Відкритий не постійно, але його точно можна відвідати під час богослужінь о 09:00 та 18:00.

Ще одна релігійна пам’ятка – монастир та костел бернардинів, зараз – Свято-Троїцький катедральний собор ПЦУ. Спочатку це був католицький костел, за радянських часів – слідчий відділ НКВС. Зараз це гарний храм зі світлим пишним фасадом і багато розписаним інтер’єром. Поруч із собором розташований старовинний цвинтар, а під ним – крипта й підземні ходи.

Ще одна красива неоготична висока церква – Лютеранська кірха. Зараз це баптистський «Дім Євангелія».

Також у Луцьку можна побачити гарну споруду Домініканського монастиря, а ще – стару синагогу, будівля якої зараз не у найкращому стані.

Або ж прогулятися пішохідною вулицею Лесі Українки, зайти в Музей волинської ікони чи Аптеку-музей. Чи просто перепочити у міському парку або на березі неглибокого Стиру.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити