image
 |  2 16 Жовтня 2019 | 16:02

«Не зійду зі свого шляху з незавершеними цілями», - спортсменка з Луцька Беломоїна

Маунтинбайкерка Яна Беломоіна розбирає свої виступи у 2019 році та розповідає про плани на олімпійський рік

Срібло чемпіонату Європи, декілька результатів у топ-5 на етапах Кубка світу, пропущені через стан здоров'я гонки – у сезоні 2019 року українки Яни Беломоіної було все. У загальному заліку Кубка світу Яна, як і минулого року, фінішувала на 12-му місці. Про це інформує спортивний сайт Redbull.

Загальні підсумки сезону 2019 року

Сезон для мене ще не закінчився: планую гонку в Токіо, а потім ще один багатоденний старт у Греції. У другій половині сезону через травми та хвороби мені довелося пропустити два старти, тому хочу ще трохи поганятися. Уже після грецького старту буде час на відпочинок та початок підготовки до нового сезону.

Але якщо пригадати весь сезон, то маю змішані почуття: були і успішні моменти, і невдалі. Я виграла срібну медаль на Чемпіонаті Європи, підіймалася на подіум етапів Кубка світу – цими результатами дуже задоволена. Двічі змогла фінішувати третьою – на улюблених етапах в Андоррі та Альбштадті. Ці траси чи не найкраще підходять для мене: там є дуже круті підйоми, де мені мало рівних, адже я з дитинства їжджу в горах. Якраз в Альбштадті я виграла свій перший етап в еліті Кубка світу, і там проходитиме наступний чемпіонат світу, тож маю великі плани на цей старт [сміється].

Яна Беломоіна за байкомЯ виграла срібну медаль на Чемпіонаті Європи, підіймалася на подіум етапів Кубка світу – цими результатами дуже задоволена, - коментує Яна Беломоіна.

З іншого боку, я ставила перед собою великі цілі на цьогорічний Чемпіонат світу в Канаді: мені подобається траса в Монт-Сент-Енні, завжди показую там хороші результати. Я була готова на всі 100%, але через травму не змогла стартувати.

Про хвороби, травми та відновлення

Перша проблема зі здоров’ям трапилася у серпні, незадовго після виграшу срібла на Чемпіонаті Європи. Я тоді перебувала у гарній формі, одразу після Євро поїхала на етап Кубка світу в Італію – і застудилася. Тиждень погано себе почувала, але дуже хотіла стартувати у Валь де Солі, бо розуміла, що в такій формі зможу боротися за перемогу.

Зрештою, за день гонки вперше виїхала на трасу, щоб вивчити коло, і вирішила стартувати, хоча не була повністю здоровою. Той старт був чимось неймовірним: хвора та без тренувань, я змогла фінішувати четвертою. Після фінішу не могла стояти на ногах, а потім застуда посилилася. Тож етап Кубка світу в Швейцарії я змушена була пропустити.

Це спорт – кожна невдача повинна загартовувати та робити мене сильнішою, - Яна Беломоіна.

Також не стартувала на Чемпіонаті світу через травму коліна. Я була налаштована на хороший старт, та на останньому тренуванні дощило, я впала і сильно вдарила коліно об гострий камінь. Біль був таким сильним, що не одразу змогла підвестись. Мені зашили коліно, рентген показав, що там сильний забій, а не перелом.

Яна Беломоіна на етапі Кубка світу в 2019 році

Коліно розпухло, а я все ще вірила, що зможу стартувати, робила усе для цього, але часу майже не було, а з кожним днем біль посилювався. На старт я вийти не змогла, це був складний період як фізично, так і психологічно. Травма давала про себе знати два тижні: тренувалася лише тейпуючи коліно.

Але це спорт – кожна невдача повинна загартовувати та робити мене сильнішою. І я готова до всього: не зійду зі свого шляху з незавершеними цілями. Зараз уже все гаразд, я добре себе почуваю.

Про новий тип гонки, кваліфікаційну XCC

Минулого року була введена кваліфікаційна гонка XCC, цього сезону її застосовували на кожному старті, вона внесла дуже багато змін. Це коротка гонка, усього на 20 хвилин. Найкращі 24 спортсмени у XCC безпосередньо в гонці стартуватимуть з перших трьох рядів, а ті, хто фінішували нижче 24 місця або не стартували в XCC взагалі, – у четвертому ряді та далі.

Яна Беломоіна під час Володаря Гори в Києві

Я не люблю цю гонку, оскільки мені складно даються такі спринтерські дистанції, важко боротися навіть за топ-10. До введення XCC я завжди стартувала з першого ряду (постійно перебувала в топ-5 світового рейтингу) і це було набагато простіше: менша вірогідність потрапляння в стартовий завал, уникаєш трафіку на першому колі. Але навіть із такими змінами, стартуючи з четвертого ряду, мені вдавалося заїжджати в призи.

Я готова до всього: не зійду зі свого шляху з незавершеними цілями, - Яна Беломоіна.

Гонки XCC будуть у програмі й наступного сезону, тому планую попрацювати над швидкістю та силою, щоб покращити результати в цих стартах.

Про підготовку до олімпійського сезону

Сезон 2020 року – олімпійський, і Ігри в Токіо трохи вплинуть на підготовку.

У зв’язку з Олімпіадою у нас буде трохи інший календар, дуже ранній Чемпіонат світу (26-28 червня – прим.), а я хочу бути добре готовою до цього старту. Тому взимку більше уваги потрібно буде приділити силовій підготовці та раніше почати змагальний сезон.

Я сподіваюся, що наступний сезон буде кращим за 2017 рік, який поки що залишається найуспішним за 15-річну кар’єру, - Яна Беломоіна.

Конкретніші висновки щодо підготовки будемо робити після того, як побачимо трасу в Токіо, зрозуміємо, над чим треба працювати і чому приділяти увагу.

Яна Беломоіна за байком

Я сподіваюся, що наступний сезон буде кращим за 2017 рік, який поки що залишається найуспішним за 15-річну кар’єру у професійному старті: тоді я стала володаркою Кубка світу й виграла золото Чемпіонату Європи.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити