image
 |  9 10 Лютого 2020 | 19:19

Небайдужі жителі Луцька та Волині вимагають зупинити знищення регіонального мовлення в області

Представники громадських організацій, волонтери, учасники ООС, небайдужі жителі Луцька і Волині, звернулися до Президента України із закликом негайно зупинити знищення регіонального мовлення у Волинській області.

Відкритий лист опублікувала Алла Жупанюк у соцмережі facebook.

Текст листа подаємо без змін.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ЩОДО ЗНИЩЕННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО МОВЛЕННЯ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Президентові України В.Зеленському

Голові правління ПАТ НСТУ З.Аласанії

Голові Наглядової ради ПАТ НСТУ С.Остапі

Голові Верховної Ради України Д.Разумкову

Прем’ єр-міністру України О. Гончаруку

Голові Служби безпеки України І.Баканову

Лист підтримки регіонального мовлення

Ми, представники громадських організацій, волонтери, учасники ООС, небайдужі жителі Луцька і Волині, звертаємось із закликом негайно зупинити знищення регіонального мовлення у Волинській області, що викличе обмеження виробництва і трансляції місцевих програм про регіон та проблеми місцевих жителів!

Ще два роки тому з ефіру регіонального мовника (на той час Волинської обласної телерадіокомпанії) зникли передачі про економіку, сільське господарство і довкілля. Забуто про видатних волинян, які прославляли свій край та досягали успіхів у тій чи іншій сфері. Тихо й непомітно канула в безодню тема освіти і науки, передачі про і для дітей.

Скорочення мовлення в регіонах в умовах війни з Росією, в тому числі й інформаційної, - це питання національної безпеки. У поліських районах Волині місцеві жителі через Білоруських мовників дивляться та слухають російські теле - і радіоканали, зокрема, ОРТ, Перший національний канал Білоруського радіо. У Ратнівському районі Волинської області, зокрема, розповідають, що білоруси без проблем перекривають Українське радіо…

Що відбувається у відповідь з українського боку, коли є потреба у підсиленні покриття українського регіонального мовлення на кордоні з Білоруссю? Менеджмент ПАТ НСТУ знищує мовлення в регіоні…

За словами члена правління, відповідального за платформу радіо Дмитра Хоркіна, від ранкових регіональних відрізків у будні планують взагалі відмовитися, а регіональні радіо на Першому каналі Українського радіо виходитимуть у будні у відрізках: 12.10- 13.00 і 17.10-18.00. Це півтори години мовлення, бо ранкові відрізки у вихідні Київ забрав у регіонів ще у жовтні 2019 року.

Частка регіонального ефіру у разі скорочення контенту не забезпечуватиме запити суспільства – вона й наразі катастрофічно мала. В умовах зменшення регіонального мовлення громадськість ОБЛАСТІ позбавлена можливості висловитися, а отже і заявити про себе, свої проблеми, скориставшись правом на свободу слова. Тимчасом йдеться про єдиний незалежний мовник, який фінансується з податків українців! НЕ потрібно забувати, що останні живуть і сплачують податки не лише у Києві, а й в регіонах!

Натомість, маємо цілковите ігнорування і громад, і колективів регіональних філій, позаяк нову Концепцію регіонального мовлення керівникам презентували 5 грудня 2019 року вже після її затвердження Наглядовою радою Суспільного мовника. Працівники філій не мали змоги взяти участі в обговоренні цієї концепції, що є порушенням ст. 245 Кодексу законів про працю.

На сьогодні є небезпека, що про життя Волинської області на місцях дізнаватимуться лише з коротких інформаційних сюжетів, а в загальнонаціональному потоці ці новини про Волинь загубляться взагалі. Регіональний канал набуває рис кореспондентського пункту, загроза перетворитися в який зростає чи не щодень, зважаючи на експерименти та «реформи» менеджменту Суспільного.

Незрозуміло чому, майже при повному фінансуванні Суспільного скорочується штат працюючих у філії з 92 (на Волині) до 47 осіб? І найбільше постраждає радіо, на якому в новому штаті залишиться троє журналістів.

Така ситуація спостерігається в усіх регіональних філіях, тож катастрофа розгорається на території всієї України.

Просимо переглянути Концепцію регіонального мовлення ПАТ «НСТУ» на 2020–2021 роки, адже вважаємо, що вона обмежує права регіонів у питанні мати свого незалежного мовника.

Підписати можна за адресою вул. Словацького, 9

(приміщення філії Суспільного мовника, 1-ий поверх, кав'ярня "Уно",звернення лежить на стійці).

Підписати потрібно сьогодні! Завтра дане питання буде розглядатися в Києві!!

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити