image
 |  54 3 Лютого 2021 | 09:51

Опублікували невідоме інтерв’ю Волинського митрополита Якова (Панчука) (ВІДЕО)

Опубліковано ексклюзивне інтерв’ю майже двадцятилітньої давності керуючого тоді Волинською єпархією владики Якова луцькому журналістові Андрію Гнатюкові.

Про це повідомили в Управлінні Волинської єпархії Православної Церкви України.

Відео записано, мабуть, 2003 року. Оскільки тоді його авторові не вдалося використати цей матеріал для сюжету чи фільму, він зберігався в його особистому архіві аж до сьогоднішньої публікації в ютюбі. На прохання А. Гнатюка митрополит говорив про останні часи, посилаючись на Біблію – Одкровення (Апокаліпсис) євангеліста Йоана Богослова.

Нині є багато охочих залякувати людей кінцем світу. Архіпастир пояснив, що вірянам не варто боятися. Дуже велика різниця в пришесті антихриста й Ісуса Христа. Господь прийде зі славою на хмарах судити живих і мертвих. Антихрист же з’явиться із людей. Він прийде тоді, коли буде велике відступництво від Бога, віри, пануватиме беззаконня. Дух зла видаватиме себе за Бога та вимагатиме відректися Господа. Одначе по-справжньому віруюча людина не переплутає земне із небесним.

Щодо печаті антихриста, то це, як клеймо на худобі, означає – вічний раб. Тільки антихрист її вимагатиме, але не Господь. Тож коли нам скажуть відректися від Христа, треба бути твердим у вірі й відповісти: «Ні, маємо постраждати за нашу віру». Християни повинні про це строго знати, щоб не прийняти печать антихриста.

З 1974 р. архімандрит, а пізніше єпископ Яків (Панчук) був намісником Успенської Почаївської лаври. В 1992 р. єдиний з єпископату УПЦ підтримав митрополита Філарета (Денисенка) у прагненні мати незалежну Українську церкву. Керував Волинською єпархією УПЦ Київського Патріархату з квітня 1995 р. Помер 16 березня 2004-го.

Луцький журналіст Андрій Гнатюк – власний кореспондент кількох телеканалів. Працював в інформаційно-видавничому центрі нашої єпархії (2004–2012 рр. – головний редактор «Волинських єпархіальних відомостей», 2013–2016 рр. – прессекретар, 2016–2018 рр. – головний редактор єпархіальної телестудії «Собор»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинський виш покращив позиції у престижному міжнародному рейтингу

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити