image
 |  248 18 Березня 2024 | 14:18

Нікому не потрібна наука: або чому Україна не має власних ракет

Думаю багато українців під час війни з російським агресором ставили важке питання: де наші ракети, артилерійські системи, сучасна зброя, літаки і танки. Іран та Північна Корея, які перебувають під санкціями, мають ракети радіусом дії в кілька тисяч кілометрів. КНДР володіє навіть міжконтинтальними балістичними ракетами. А що ми? Колись українські вчені розробляли ракети, які літали у космос. А зараз у нас навіть немає власної ефективної ракети радіусом дії у кілька сот кілометрів.

Про це на сторінці у facebook написав депутат Луцької міської ради від ВО "Сваобода" Андрій Білан, - інформує ВолиньUA.

Одна з причин такого сумного стану справ - безвідповідальний підхід української влади до підтримки, збереження і розвитку власного наукового потенціалу. Потужна наука і ефективна освіта - це фундамент розвитку країни. Сильна сучасна технологічна армія неможлива без військово-промислового комплексу і інвестицій у наукові розробки. А що відбувалося у нас? Тисячі вчених покинули Україну. Інженерні школи занепали. Фундаментальні дослідження не фінансуються. Університети масово продукують неконкурентних спеціалістів.

Від уряду немає підтримки технологічних досліджень та молодих здібних фахівців. На науку в нас у цьому році виділяють 0,17% ВВП. Такі ж обсяги фінансування були впродовж 30 років. Це мізер. Рівень слабкорозвинутих країн світу. У країнах Європи на наукові дослідження йде близько 2,2%. У США і Китаї майже 3%. Інвестиції у знання - це інвестиції також у власну безпеку та майбутнє. Та навіть за таких умов наші інженери здатні на дива. Але на одних дивах і ентузіазмі далеко не заїдеш. Без розумної державної політики технологічні прориви у оборонній індустрії навряд чи можливі.

У нас багато говорять про реформи в освіті. Але в чому справжній їхній зміст? У тому, що міністр освіти може прийти на публіку у футболці з оленями? У тому, що підручники з географії перевидають, бо на планеті "з'явився" Південний океан? У хаотичних метаннях щодо кількості вузів і правил вступу та вартості навчання? Чи у тому, що в систему освіти протягують гендерну ідеологію та різні суперечливі теорії? З такими печерними підходами, нездатністю влади зрозуміти цінність інтелектуальної та технологічної еліти, ми приречені бути в позиції слабкого, - зазначив депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велике переселення зубрів: наслідки зухвалої схеми із Звірівським мисливським господарством

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити