image
 |  400 5 Червня 2024 | 17:37

Нинішня влада Зеленського з її ставленням до української мови нагадує колоніальну адміністрацію

"Слуги народу" разом зі своїми союзниками з ОПЗЖ та "Голосу" зуміли проштовхнути через парламент закон про функціонування англійської мови в Україні, який ініціював президент Зеленський. Цей документ відображає сумну істину: Україною керують космополіти, яким байдуже на українську мову.

Дивно звучить вже сама назва законопроєкту. Чому в самодостатній національній державі має ухвалюватися спеціальний законопроєкт про особливий статус іноземної мови? Колись щось схоже було з російською мовою в Україні. Ще більш абсурдними є його окремі положення. Відтепер держава за кошти українського бюджету буде фінансувати показ фільмів англійською мовою у кінотеатрах. Чи можна собі уявити, щоб у Франції, Іспанії, Польщі чи Німеччині кінотеатрам доплачували за те, що вони показують фільми іноземною мовою? Ні. Бо в будь-якій нормальній державі бюджетні гроші спрямовують на підтримку власної мови, кіно та культури. Політична сила, яка наважилася б проштовхнути такого роду закон, опинилася б на смітнику.

Але українцям вперто нав'язують комплекс меншовартості, неповноцінності та другосортності. І робить це власна влада, яка сама хворіє цими хворобами. Тому замість підтримки української мови взяла курс на її маргіналізацію. У жодній державі ЄС спеціальних законів про англійську мову не існує. На території Європейського Союзу діє 24 офіційні мови. Ніяких вимог ухвалювати окремий закон про англійську мову заради євроінтеграції апріорі не існує в природі. Україна досі не оговталася від наслідків багаторічної русифікації. Українська мова досі не повернула собі втрачені за роки московського панування позиції. А у нас вже розробили цілу національну програму з вивчення англійської мови, яка "спрямована на трансформацію мовного ландшафту України".

Впроваджуючи абсурдні антиукраїнські мовні закони, наша влада дуже нагадує мені колоніальну адміністрацію. Яка чомусь вважає, що пріоритетом державної політики має бути не розвиток, популяризація та поширення української мови в Україні та світі, а передусім вивчення англійської мови.

Раніше російські окупанти і їх обслуга нав'язували думку, що українська мова необов'язкова і непотрібна. А зараз українців пробують переконати, що українська мова - це щось відстале і другосортне. Тоді як лише англійська відкриє шлях до успіху та всіх скарбів світу. Мушу розчарувати прихильників такого міфу. Успішні нації будуються на фундаменті національного самоусвідомлення, збереження власної ідентичності, поваги до своєї історії та мови. Ще жодна нація у світі не стала сильною, якщо вона інфікована духом меншовартості та позбавлена національної гідності.

P. S. На жаль, деякі депутати з Волині підтримали цей ганебний закон

Анатолій Вітів, голова Волинської «Свободи», народний депутат України VII скликання, депутат Волинської обласної ради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити