image
 |  9 7 Липня 2021 | 21:21

Нова екологічна загроза розвинутим країнам – захисні маски та рукавички (ФОТО)

Швейцарія першою забила на сполох, зрозумівши, що захисні маски та рукавички, використання яких значно зросло через пандемію коронавірусу, стануть новою екологічною загрозою їхній та іншим розвинутим країнам.

Як пише Екобізнес, їх користь незаперечна. Але як утилізувати використані маски і рукавички? Вже зараз на вулицях в цілому чистим і акуратним Швейцарії можна бачити валяються маски і гумові рукавички. Люди не знають поки, як їх правильно утилізувати, а влада не розуміє, як системно боротися з цим новим джерелом забруднення навколишнього середовища?

Починаючи з 6 червня 2020 року, в Швейцарії всі пасажири громадського транспорту зобов'язані носити маску, а 12 жовтня обов'язок носити маску при знаходженні на території загальнодоступних громадських будівель і приміщень (вокзали, церкви, магазини) ввів і кантон Берн, один із найбільших регіонів країни.

Кожна маска складається з трьох елементів: захисної «тканини», металевого дроту, яка затискається на носі і допомагає зберігати стійкість маски, і лямок з прогумованого матеріалу, чіпляються за вуха. Ясно, що ці матеріали (тканина, залізо, гума) не можуть бути перероблені і утилізовані в одному і тому ж місці і одним і тим же способом.

Захисна частина маски виготовлена ​​власне не з тканини, а з поліпропілену, тобто пластику. Що стосується рукавичок, то вони в кращому випадку зроблені з натурального латексу. У гіршому випадку вони також зроблені з пластика і створюють ті ж проблеми, що і маски. А саме: термін їх природного розкладання, при попаданні в природу, може досягати століть. І ось вже як кілька місяців екологічні асоціації Європи б'ють на сполох.

Серед них організація Operation Clean Sea, створена водолазом Лораном Ломбардом (Laurent Lombard). На своїй сторінці в мережі Facebook ця організація регулярно публікує приклади шкоди, що завдається навколишньому середовищу вірусної пандемією. В кінці лютого 2020 року інша така організація, Oceans Asia, опублікувала шокуючі фотографії пляжів недалеко від Гонконгу, засмічених використаними масками. Не уникло цієї долі і Женевське озеро, з берегів і вод якого добровольці постійно вивуджують сотні викинутих масок і рукавичок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені визнали, що захисні маски та рукавички шкодять природі

Екологічна бомба

Маски і рукавички, не тільки, розкладаючись, виділяють токсичні речовини, але ще і є небезпечними для тварин. Дельфіни і морські черепахи, наприклад, можуть переплутати плаваючі рукавички, наприклад, з медузами. З'ївши таку «гумову медузу», вони прирікають себе на вірну загибель. Заплутавшись в масках, вони можуть просто задихнутися. Нарешті, при розкладанні масок і рукавичок утворюються мікроскопічні частинки пластику. У море його поглинає риба, в результаті пластик виявляється в наших тарілках. На суші мікро-пластик забруднює в грунтові води і потрапляє в нашу питну воду.

У листі до Еммануелю Макрона Ерік Поже (Eric Pauget), депутат від французького департаменту Приморські Альпи (Alpes-Maritimes, регіон Лазурного берега, столиця - місто Ніцца), закликав президента Франції активізувати боротьбу з цією напастю. «Розкладаючись 450 років, (маски і рукавички) стають для нашої планети справжньою екологічною бомбою уповільненої дії».

Які є рішення цієї проблеми?

Пошук способів утилізації масок і рукавичок ведеться зараз дуже активно. Адже утилізація масок складна перш за все з логістичної точки зору: новий коронавірус може виживати на поверхні пластика до трьох днів, відповідних громадських пунктів збору рукавичок і масок в Швейцарії поки немає, а їх трьоххкомпонентна структура (метал, матерія, гума), ще більш ускладнює проблему.

Французька компанія Plaxtil розробила нову технологію. Для початку вона поміщає старі маски в карантин, потім їх вручну подрібнюють, дезінфікують ультрафіолетовим світлом і змішують зі спеціальною сполучною речовиною. Отримана свого роду «паста» використовується потім для виготовлення методом штампування невеликих речей повсякденного вжитку.

Однак зрозуміло, що по-справжньому системним рішенням проблеми стала б розробка масок, здатних біологічно руйнуватися. Бельгійська стартап-компанія CUVCOV вже розробила відповідні технології. На основі мікрофібри, отриманої з перероблених матеріалів, компанія виробляє зараз багаторазові маски. Крім того, компанія не тільки продає такі маски, але і роздає їх тим, хто в них реально потребує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США придумали, як врятувати екологію: на корів одягатимуть маски

А що Швейцарія?

Тут роль першопрохідника взяла на себе молода компанія HMCARE, що виникла в бізнес-середовищі, в центрі якого знаходиться Вища технологічна школа Лозанни EPFL. Компанія розробила захисну маску, матеріали якої на 99% складаються з біомаси. Ця продукція, повністю здатна до біоутилізації прозора захисна маска під назвою HelloMask, повинна стати доступною на ринку вже в 2021 році.

Експерти UCL комплексно проаналізували ступінь загального впливу на навколишнє середовище процесів виробництва, використання та утилізації одноразових, багаторазових і багаторазових масок. Їх висновок: менший вплив на екологію надають багаторазові маски без вбудованих фільтрів, що вимагають машинної дезінфекції.

У Швейцарії Федеральне Відомство охорони здоров'я (BAG) розміщує на своєму сайті постійно оновлюваний список типів масок і рукавичок, рекомендованих до застосування. Що стосується тканинних захисних масок, то вони повинні мати лейбл Community mask. Тільки таке маркування гарантує, що при їх виробництві було гарантовано виконання певних умов і норм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борщівник атакує: 8 волинян звернулися до медиків із опіками (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити