image
 |  2 10 Січня 2019 | 18:27

Нові правила сексу: хто може потрапити за ґрати?

В Україні з 11 січня запрацює оновлений Кримінальний кодекс, до котрого внесли правки щодо зґвалтування та насильства. Тепер за ґрати може потрапити навіть чоловік або дружина, якщо їхній партнер не дав згоди на інтимні стосунки.

За новими правками, будь-яка особа після інтиму може написати заяву, що не давала на це згоди. Зараз в Україні притягнути до відповідальності за зґвалтування можна лише в разі, якщо до жертви застосовували погрози, силу або зловживали її безпорадним станом.

"Редакція статті – вона дає змогу реагувати на більшу кількість випадків сексуального насильства. Наприклад, психологічний тиск якийсь, або, можливо, матеріальну складову. Наприклад, не дам тобі грошей, або щось не куплю, або щось інше – скористатися цим задля задоволення статевої пристрасті", - пояснив помічник голови Національної поліції України Андрій Ткачов, передає ТСН.

Доводити насилля доведеться такими самими слідчими діями – експертизами та показами свідків. Це дасть змогу уникнути зловживань та шантажу, вважають у поліції. І пояснюють, що саме вважатимуть добровільною згодою: "Це вільне волевиявлення, так. Тобто я на це йду вільно, я це розумію і я на це йду".

Юрист Анатолій Рибачок додає, що розписка про згоду на секс не допоможе.

"Розписка не гарантує згоди, і відсутність розписки не доводить того, що цієї згоди не було. Тотальний самоконтроль, в принципі, єдине, що може убезпечити особу від того, що в подальшому може з нею статися у зв'язку з цими змінами", - вважає він.

Закон покликаний вирішити проблему того, що часто сексуальне насильство трапляється в шлюбі, але жінки навіть не сприймають цей примус до сексу, як порушення їхніх прав. Про це розповідають в організації, яка опікується правами людей.

"У нас є така категорія абоненток, які впевнені в тому, що, в принципі, сексуального насильства в шлюбі не існує. Якщо я жінка і я вийшла заміж - це мій безпосередній обов'язок. Неважливо, захочу я чи ні – чоловік зобов'язаний отримувати задоволення. Там перша робота, яка ведеться, це психологічна. Ми відкриваємо очі на те, що кожен має право погоджуватися на секс чи ні. Наша згода має бути добровільна", - каже директор департаменту національних гарячих ліній ГО "Ла Страда-Україна" Олена Кривуляк.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити