image
 |  0 21 Лютого 2019 | 12:28

Нові тарифи: скільки тепер українці заплатять за тепло і гарячу воду?

У лютому українцям прийшли рахунки за комунальні послуги з новими тарифами. Найбільше подорожчали тепло і гаряча вода.

В інфографіці вказані максимальні тарифи. Вони можуть бути меншими, якщо в місті є кілька постачальників тепла і гарячої води, - повідомляє програма "Сьогодні".

Для середньостатистичної сім'ї з трьох осіб, які проживають в квартирі площею 50 кв. м, щомісячна плата тільки за опалення і гарячу воду зросла на 330-360 грн, в Києві - на 432 грн. А ось одесити до кінця опалювального сезону будуть платити за старими тарифами, бо міська влада не затвердила нові розцінки.

Зростання тарифів на холодну воду, утримання прибудинкової території, вивезення сміття додали до платіжок ще 120-150 грн.

Частка витрат на ЖКП виросте до 20% середньої зарплати, або в 1,7 рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити з нерозмитненою «євробляхою»?

Але це подорожчання комунальних послуг не останнє в нинішньому році.

"Причина в домовленостях з МВФ, за якими ціна газу з 2020 року повинна у нас стати ринковою, досягнувши 12 грн/куб. м, - роз'яснює Валентин Землянський, директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин. - Якщо газ і подорожчає, це потягне за собою до зими нове зростання тарифів на опалення ще на 7-8%. Очевидно, більше доведеться платити за газ і тим, хто ним користується для приготування їжі і підігріву води в газових колонках. Чи подорожчають компослуги, ціна яких не залежить від газу, поки сказати складно".

Важливо, що уряд планує підняти ціну на газ вже з травня. Це означає, що треба чекати нового підвищення вартості гарячої води приблизно на 8%, або на 7-8 грн/куб. м.

Щоб менше платити, експерти радять утеплювати будинки і ставити газові лічильники.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити