image
 |  0 2 Червня 2024 | 12:51

Новий доопрацьований правопис оприлюднять наприкінці цього року

За словами директора Інституту української мови НАН України Павла Гриценка, робота над усуненням недоліків, які є в новому українському правописі, досі триває. Доопрацьований правопис буде оприлюднений наприкінці року.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Правопис треба скоротити, позабирати з нього те, що стосується самоочевидних речей, яких не треба давати. Робота дуже велика, і ми намагаємося реалізувати це завдання, яке нам підкинули волюнтаристи, адміністратори. Згідно з чинним законодавством, тепер цей варіант правопису, який ми доопрацюємо, подамо комісії з мовних стандартів. І тоді вона ухвалює і пускає його в життя», — зазначає Гриценко.

Як зазначає мовознавець, в новому українському правописі є десятки помилок.

«На превеликий жаль, історія із українським правописом 2019 року — це історія прояву волюнтаризму в розвʼязанні мовних питань. Ми маємо тепер ці наслідки. Тому що варіант українського правопису, ухвалений і погоджений із премʼєр-міністром Гройсманом, не був підготовлений одразу ж якісно, до того стану, коли його можна подавати як завершений державний документ. Не погодивши навіть з Інститутом української мови остаточний варіант, правопис передали на затвердження. Звичайно, там десятки, десятки помилок, грубих помилок, неточностей. А потім, коли вже ухвалили за українськими законами, його поставили на сайт Кабінету міністрів. Деякі видавці почали публікувати і заробляти гроші на тому. І той правопис пішов у люди недопрацьований», — наголошує мовознавець.

Нова редакція українського правопису

З червня 2019 року в Україні офіційно почала діяти нова редакція українського правопису.

Український правопис у новій редакції розроблено фахівцями Української національної комісії з питань правопису. Він замінює редакцію від 1992 року.

28 січня 2021 року Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабміну № 437 Питання українського правопису, яким було схвалено нову редакцію українського правопису.

У суді стверджували, що при ухваленні постанови Кабмін вийшов за межі своєї компетенції і діяв з порушенням законодавства. Позов був поданий від імені учениці 7-го класу, яка вважала, що новий правопис ускладнить вивчення української мови.

15 березня Міністерство юстиції подало апеляційну скаргу у справі про скасування нового правопису. У травні 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу Кабміну щодо рішення Окружного адміністративного суду.

22 травня завершилися п’ять років, які були відведені на «плавний перехід» до повного впровадження нового українського правопису.

29 травня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що Верховний суд підтвердив чинність й обов’язковість застосування українського правопису, чинну редакцію якого затвердили у травні 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Володимирі планується маштабне будівництво житла

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити